Kako potaknuti dječju maštu

Objavljeno 15.12.2011. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

Od djetinjstva djeca imaju slobodu mašte, no postoje načini na koje ćete ga potaknuti da maštu koristi čak i kad niste u blizini da ga stimulirate.

Jedna od najboljih stvari kojima možete podučiti dijete jest bojanje, cratnje, upotreba boja, ali isto tako i modeliranje u glini ili vosku. Vosak je jako interesantan jer je obojen, ugodnog je mirisa, nije neuredan, može se koristiti mnogo puta i izgleda kao da je živ jer se modeliranjem zagirjava.

Dajte djetetu vosak koji može zagrijati rukama; promjene oblika stimulirat će njegovu maštu i potaknuti ga da počne oblikovati razne oblike. Dok se dijete tako igra vi možete također zagirjati komad voska u rukama i počnite mu pričati priču, koja će bez obzira koliko jednostavna bila, oboma dati ideju što da napravite od voska. Pčelinji vosak možete koristiti od najranije dobi jer uživaju u njegovoj teksturi, stiskanju, razvlačenju, a ujedno im pruža ogromne mogućnosti za maštovitu igru.

Kako dijete bude raslo moći će samo izrađivati igračke. Sve to osim što potiče maštu, pridonosi i razvijanju spretnosi, ljubavi prema lijepome te posudbe. Dijete može napraviti čitav niz predmeta, osobito uz vašu pomoć i suradnju. Pokažite djetetu kako da šije, veze, plete, kukuča, niže ogrlice, izrađuje lutke i poklone za prijatelje, jednostavne stvari kao što su oznake s imenima za sjedenje itd.

Ako s djetetom provodite vrijeme u prirodi, svakako to vrijeme iskoristite i pronađite prirodne materijale. Skupite kamenje, lišće, komad cjepanice, perje ptice, koru drveta, itd. i izrađujte slike, kolaže i razne uzorke kada dođete kući. Djetetova mašta če imati veću slobodu ako umjesto kupljenih materijala i igračaka za slaganje, dopustite djetetu da samo odabere materijale kojima će se služiti.

Izvor: Razvoj vašeg djeteta, Kako otkriti i potaknuti djetetove potencijale, Dr.Miriam Stoppard

Autor: Čuvarkuća uredništvo

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Vi ste djetetu najbolji učitelji, stimulirajte ga raznim sredstvima, no ne pretjerujte i ne prelazite djetetove granice.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing