Kako potaknuti djecu da jedu više povrća?

Objavljeno 30.01.2013. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Svaki roditelj zna koliko je teško natjerati svog klinca da pojede povrće. Čini se kako bi djeca između pizze ili pekarskih proizvoda i zdravih salata uvijek radije odabrala visokokalorične namirnice.

Pomoć stiže sa Sveučilišta Cornell! Američki su se stručnjaci dosjetili lakog i jednostavnog poteza kojima su osigurali zdrave prehrambene navike malim učenicima osnovne škole. U školskoj su menzi pomaknuli štand sa salatama i smjestili ga ispred blagajne, zbog čega su djeca 250 do 300 posto više uzimala salatu uz svoj obrok u odnosu na prijašnje razdoblje.

"To nije bilo veliko preseljenje. Premjestili smo štand sa salatama za svega 1,2 metra. Bio je naslonjena zid, a sada se nalazi ispred blagajne", objasnila je Laura Smith, istraživačica Laboratorija za hranu i tržišne marke Sveučilišta Cornell.

Istraživanje njenog tima može se sažeti opisom – dostupnost motivira izbore u školskim menzama. Njihova se inicijativa  koncentrira na promjene koje neće duboko zadirati u vaš džep, a suptilno će omogućiti zdraviji stil života ljudima.

"Do kraja godine, čak je šest posto više djece počelo jesti ručak u školi. Ovo su osnove bihevioralne ekonomije – olakšali smo im donijeti pravi izbor", zaključila je Smith.

Ovaj trik možete primijeniti kod kuće kako biste potaknuli promjenu nezdravog prehrambenog stila ukućana ili kako biste ukrotili neutaživu želju za slatkišima i nezdravim namirnicama. Jednako kao što poslovica kaže "daleko od očiju, daleko od srca", istraživanja su pokazala kako uklanjanje visokokaloričnih namirnica iz vidnog polja smanjuje želju za njihovom konzumacijom.

Oboružajte se zdravim orašastim plodovima, voćem i povrćem i izložite ih na vidjelo.

Izvor: www.news.cornell.edu

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing