Kako potaknuti djecu na štednju?

Objavljeno 25.10.2013. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … medo stedo Poticaj na štednju trebao bi početi zapravo onda kada djeca počnu dobivati džeparac, dakle, od onog trenutka kada imaju novac koji je samo njihov.

Važnost štednje ne može se dovoljno naglasiti, a kako bi ta vještina zaživjela u odrasloj dobi, potrebno je već od malih nogu početi s učenjem o novcu, troškovima i štednji. Djeca kao djeca, sve žele istog trenutka i zato im je, posebice dok su manja, teško suzdržati se da ne potroše istog trena sav novac koji dobiju. No, postoje metode koje su prilagođene djeci, a koje ih mogu naučiti zašto je važno štedjeti i koje su koristi takvog odnosa prema novcu i zaradi.

Budite uzor. Djeca najviše uče iz primjera i zato je vrlo važno kakav primjer im pružaju njihovi roditelji i njihova neposredna okolina. Potrudite se da dijete vidi kako i sami štedite, imajte vlastitu "kasicu-prasicu" ili odvedite dijete sa sobom u banku kada idete položiti novac u štednju i svakako mu objasnite što radite.

Pričajte s djecom o novcu i štednji. Vrlo je važno da s djecom što ranije počnete pričati o tome kako funkcionira novac, od kuda dolazi i što su troškovi, kako bi shvatilo da stvari koje dobiva nisu tu samo tako i da sve nije dostupno samo zato što ono to želi. Kao i kod drugih aspekta života, bit će vam nužno strpljenje pri objašnjavanju ovih prilično kompleksnih ideja, želite li da vaše dijete shvati da stvari imaju svoju cijenu i da je novac potrebno zaraditi.

Potičite ih da štede. Poticaj na štednju trebao bi početi zapravo onda kada djeca počnu dobivati džeparac, dakle, od onog trenutka kada imaju novac koji je samo njihov. Manjoj djeci nabavite štednu kasicu (dopustite im da sami izaberu kako žele da izgleda) i potičite ih da dio novca koji dobiju stave u kasicu kako bi uštedjeli za neku veću stvar u budućnosti. Također, odličan način da potaknete dijete da štedi jest da mu kažete kako ćete nagraditi njegovu štednju na način da ćete za svaku ušteđenu kunu vi ubaciti još jednu u kasicu. Kasnije, kako dijete raste i bude imalo veći džeparac, postotak možete smanjiti na 50 ili 25%. Također, za neku dosegnutu svotu štednje (npr. na 100, pa na 300 kuna, itd.…) možete uvesti i neku simboličnu nagradu – odlazak na pizzu, neku igračku ili sl.

Vizualizirajte im ciljeve. Djeci slika znači puno više od riječi, posebice kada su manja, pa je dobro osmisliti neke vizualne poticaje kako ne bi zaboravili zašto štede. Npr. ako dijete želi neku skuplju igračku, stavite na zid sliku igračke (ili neke druge želje) i kraj nje crtež npr. praznog termometra s označenim ciljem, odnosno cifrom kojoj se teži. Potom svaki tjedan ili mjesec dopunite "stupac žive" kako bi dijete moglo vizualno pratiti približavanje cilju. 

Izvor: burza.com.hr

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Odgovorno ponašanje prema novcu uči se od najranije dobi.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0