Kako pravilno brati gljive
Jesen je tu. Jesen je donijela kiše, a kiša je naše šume napunila gljivama. Te ukusne delikatese skrivaju se ispod bukovog drveća, ispod većih kestenova, pod borovima te u vlažnim neravninama šumskog tla.
Kako bi naše šume što duže bile bogate ovim delikatesnim blagom treba ih brati odgovorno. Za berbu gljiva uvijek izaberite dobre i udobne cipele, a sa sobom uzmite vodu, nožić za branje i košaru. Najlonske vrećice izbjegavajte, jer će se gljive u njima brže raspadati.
- Uvijek očistite donji dio stapke koji je pun zemlje na licu mjesta, kako bi u šumi ostavili materijal iz kojeg će se razviti nova gljiva.
- Gljive ne čupajte, nego ih pažljivo zarežite nožem.
- Beru se cijele gljive jer je tako najsigurnije odrediti njihovu vrstu.
- Berite samo one gljive koje poznajete i samo u potrebnoj količini.
- Svaka lakomislenost i improvizacija mogu se platiti životom.
- Ne beru se mlade, nerazvijene gljive jer ih nije moguće pravilno odrediti.
- Ne beru se prezrele gljive; nisu ukusne čak i ako su jestive i bolje je da ostanu u prirodi i “bace” spore – kako bi i sljedeće godine mogli uživati u njihovom ukusu.
- Gljive uvijek stavljajte u košaru od pruća, koju ste prethodno obložili paprati. Tako ćete spriječiti njihovo propadanje.
- Izbjegavajte gljive prati. Tako se uništava ukus. Ako je pranje neophodno, izvodi se kratko, mlazom hladne vode.
- Gljive se mogu čuvati: na hladnom, tamnom mjestu 1 dan; u hladnjaku 1 – 6 dana, zavisno od vrste; u zamrzivaču do 6 mjeseci (polupripremljene); suhe, u teglama preko godinu dana.
- Ako osjetite simptome trovanja, odmah se obratite liječniku; za prvu pomoć treba izazvati povraćanje.
- Radi razmjene iskustava, znanja, literature i ostalih aktivnosti, konzultirajte lokalno gljivarsko društvo.
Izvor: okusi.eu, Ivana Stipic Lah