Kako pravilno brati gljive

Objavljeno 14.11.2016. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Jesen je tu. Jesen je donijela kiše, a kiša je naše šume napunila gljivama. Te ukusne delikatese skrivaju se ispod bukovog drveća, ispod većih kestenova, pod borovima te u vlažnim neravninama šumskog tla.

Kako bi naše šume što duže bile bogate ovim delikatesnim blagom treba ih brati odgovorno. Za berbu gljiva uvijek izaberite dobre i udobne cipele, a sa sobom uzmite vodu, nožić za branje i košaru. Najlonske vrećice izbjegavajte, jer će se gljive u njima brže raspadati.

  1. Uvijek očistite donji dio stapke koji je pun zemlje na licu mjesta, kako bi u šumi ostavili materijal iz kojeg će se razviti nova gljiva.
  2. Gljive ne čupajte, nego ih pažljivo zarežite nožem.
  3. Beru se cijele gljive jer je tako najsigurnije odrediti njihovu vrstu.
  4. Berite samo one gljive koje poznajete i samo u potrebnoj količini.
  5. Svaka lakomislenost i improvizacija mogu se platiti životom.
  6. Ne beru se mlade, nerazvijene gljive jer ih nije moguće pravilno odrediti.
  7. Ne beru se prezrele gljive; nisu ukusne čak i ako su jestive i bolje je da ostanu u prirodi i “bace” spore – kako bi i sljedeće godine mogli uživati u njihovom ukusu.
  8. Gljive uvijek stavljajte u košaru od pruća, koju ste prethodno obložili paprati. Tako ćete spriječiti njihovo propadanje.
  9. Izbjegavajte gljive prati. Tako se uništava ukus. Ako je pranje neophodno, izvodi se kratko, mlazom hladne vode.
  10. Gljive se mogu čuvati: na hladnom, tamnom mjestu 1 dan; u hladnjaku 1 – 6 dana, zavisno od vrste; u zamrzivaču do 6 mjeseci (polupripremljene); suhe, u teglama preko godinu dana.
  11. Ako osjetite simptome trovanja, odmah se obratite liječniku; za prvu pomoć treba izazvati povraćanje.
  12. Radi razmjene iskustava, znanja, literature i ostalih aktivnosti, konzultirajte lokalno gljivarsko društvo.

Izvor: okusi.eu, Ivana Stipic Lah

Autor: okusi tastes

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing