Kako pravilno njegovati kožu u trudnoći?

Objavljeno 06.01.2012. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda

Jedanaest važnih koraka za njegu kože u trudnoći.


 1. Prije svega, ukoliko ste saznali da ste trudni ili planirate trudnoću, provjerite sastav svih preparata koje ste do sada upotrebljavali. Provjerite deklaracije jer neki od proizvoda nisu dozvoljeni za uporabu za vrijeme trudnoće i dojenja. Koža je najveći organ našeg tijela i odlično je prokrvljena. Resorpcija preparata kroz kožu je moguća i sve što se nanosi na kožu obično se može u većoj ili manjoj koncentraciji registrirati i u krvi, a iz majčinog krvotoka vrlo lagano prijeći i u fetalni krvotok.
 2. Tijekom trudnoće savjetujemo tuširanje, manje kupanje. Izbjegavati primjenu agresivnih sapuna i deterđenata za pranje. Savjetuje se uporaba sindeta čiji pH odgovara pH kože.
 3. Posebnu pažnju posvetiti higijeni spolovila. Izbjegavati jaka antiseptička sredstva za pranje spolovila. Savjetuje se pranje u običnoj vodi, eventulano uz primjenu sindeta s nižim pH jer je pH rodnice niži i kao takav održava prirodnu obrambenu barijeru te spriječava naseljavanje patogenih mikroorganizama.
 4. Higijena usne šupljine i briga za zdravlje zubi.  Redovito perite zube. Intenzivnije masirajte desni i zube mekšom četkicom za zube od umjetnih vlakana. Paste za zube zbog mirisa znaju u trudnica izazivati mučninu, zato se kadkada i preporuča uporaba dječjih pasti za zube. Redovito posjećujte svoga stomatologa gdje ćete uz preventivni pregled dobiti i savjet o pravilnoj prehrani s dostatnom količinom minerala i potrebnoj suspstituciji fluorom.
 5. Na kožu lica i vrata nanosite hidratantne kreme ovisno o tipu kože (suha, masna i mješovita, normalna, osjetljiva). Na kožu tijela (posebice kožu prsiju, trbuha i bedara) od samog početka trudnoće važno je nanjeti kreme protiv strija. Na tržištu se nalazi cijeli niz preparata koji su dozvoljeni za uporabu za vrijeme trudnoće i djeluju preventivno. No, ako su se strije već stvorile, preparate koji tretiraju postojeće strije bolje je upotrebljavati nakon razdoblja trudnoće i dojenja. 
 6. Ne upotrebljavajte anticelulitne kreme tijekom trudnoće. Nema dovoljno studija o njihovoj neškodljivosti u trudnoći.
 7. Koži dojki, posebice bradavicama dojki potrebno je posvetiti posebnu pažnju. Nosite grudnjak koji odgovara veličini grudi. Budući da se grudi tijekom trudnoće povećavaju bit će potrebno mijenjati veličinu grudnjaka. Bradavice dojki zadnjih mjeseci trudnoće nježno masirajte uz masti na bazi deksapantenola.
 8. Zaštita od sunca je važna u trudnoći. Izbjegavajte boravak na otvorenom u vrijeme kada je sunčevo zračenje najjače te koristite sredstva za zaštitu od sunca sa punom zaštitom kroz UVA i UVB spektar.
 9. Ne koristite solarije!
 10. Ne upotrebljavajte sredstva za samotamnjenje kože jer sadrže sastojke koji bi se putem kože mogli resorbirati u krvotok i djelovati na dijete. Nema dovoljno istraživanja kojima bi se dokazala stopostotna neškodljivost na dijete.
 11. Ako imate zdravu trudnoću, ne zaboravite kretanje, šetnje i tjelovježbu. Posebnu pažnju posvetite prehrani i dovoljnom unošenju tekućine, najbolje vode. 

Autor: dr. Nives Pustišek

3 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Ako imate zdravu trudnoću, ne zaboravite kretanje, šetnje i tjelovježbu. Posebnu pažnju posvetite prehrani i dovoljnom unošenju tekućine, najbolje vode.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing