Kako pravilno pripremati žitarice?

Objavljeno 11.01.2016. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Žitarice se mogu pripremati na različite načine i u različitima kombinacijama s povrćem, mesom ili još nekom vrstom žitarica.

Prije svega, bitno je žitaricu dobro oprati i to tako da ih operete u hladnoj vodi (jer vruća izvlači neke hranjive sastojke) pa ih procijedite u cjedilu. Za bolju probavu mogu se namakati sve žitarice, a neke obavezno (zob, pšenica, durum, raž, kamut). Opranu žitaricu može se pržiti na suho u zagrijanoj tavi uz stalno miješanje. Kad zrno porumeni i počne lijepo mirisati, žitarica je dobro pržena. Smeđa riža, proso, heljda i ječam najčešće su žitarice koje se prže prije kuhanja.

Svoju punu hranjivost i vitalnu energiju žitarica zadržava prva 24 sata

Još jedna zanimljva stvar je da se žitarica može skuhati (bez povrća) i može stajati 3- 4 dana u hladnjaku što olakšava pripremu jela i štedi vam vrijeme. No važno je znati da svoju punu hranjivost i vitalnu energiju žitarica zadržava prva 24 sata, a zatim gubi hranjive sastojke, vitalnu energiju ali i okus.

Smeđa riža je najčešće konzumirana cjelovita žitarica stoga vam donosimo recept kako pravilno skuhati smeđu rižu. Neki će se možda iznenaditi kada vide da je za kuhanje potrebno 45-50 minuta. Smeđa riža kuha se dugo upravo zbog toga kako bi lakše iskoristili njezine hranjive sastojke.

Sastojci

  • 3 šalice smeđe riže
  • 4 i 1/2 šalice vode (kada kuhate manjoj djeci dodajte se više vode kako bi bila probavljivija)
  • sol

Opranu rižu stavite u ekspres lonac i ulijte vodu. Ostavite da zakuha pa posolite. Poklopite i kad se razvije tlak, smanjite vatru i kuhajte 45-50 minuta. Ostavite da se tlak stiša pa tek onda otklopite. Promiješajte i premjestite u drugu posudu.

Ako žitaricu kuhate u običnom loncu, povećajte količinu voda za pola šalice, na 1 šalicu žitarice (jer je isparavnje veće nego u ekspres loncu) te produžite kuhanje za 10 minuta.

Izvor: Žitarice, Jadranka Boban Pejić, Planetopija, Zagreb

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Prije kuhanja važno je dobro oprati i procijediti žitaricu!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0