Kako razgovarati s djecom o smrti?

Objavljeno 01.11.2016. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

Kako djetetu pojasniti pojam smrti, preranog odlaska voljenih i gubitka, a ne prestrašiti ga.

Približava se Dan mrtvih, koji svi obilježavamo na svoj način: ne radimo, ne rade vrtići i škole, nego odlazimo na groblja u našem gradu ili putujemo u mjesta gdje su pokopani naši dragi. Jeste li sigurni da je u glavicama vaše djece sve jasno: kamo to odlazimo, što je to grob, što se to danas zbiva?

Već od svoje 2. godine djeca znaju kada smo tužni ili kada neku temu izbjegavamo.

S malom djecom ne bi trebale postojati teme koje zaobilazimo, pa tako ni one o smrti bake, djeda ili ostale rodbine i prijatelja. Već od svoje 2. godine djeca znaju kada smo tužni ili kada neku temu izbjegavamo. Isto kao što s njima pričamo o svakodnevici, ljubavi, mami i tati, tako i oni moraju znati da nekog više nema među nama, da je bio jako bolestan, da ga sada više ne boli i ne muči se, i kao što se svakoga dana rađaju male bebice, tako nažalost ponekad odlaze i neki dragi ljudi.

Iako njihova pitanja rastužuju i nas, trebamo sjesti s djetetom i pričati o tome. Nikako nemojte izbjegavati i poricati činjenicu da se to dogodilo. Možda će dijete reći da ne želi čuti o tome - to poštujte. No, ako želi pričati, onda pristupite toj temi bez straha. Uz crtanje? Uz kuhanje? Da. Ne uz TV i ne kao nešto usputno.

Kako započeti razgovor?

Započnite priču o životu dragog pokojnika, pričajte djetetu lijepe zgode, čime se bavila ta baka, što je voljela, kakva je bila kao mlada, kamo je putovala... Nastavite o tome kako se razboljela, kako su joj liječnici pomagali, no kako koji put pomoći nema. Iako je otišla, na neki način baka je uvijek tu negdje među nama, osjećamo njezinu toplinu i brigu za nas...

Pokušajte postići da smrt djetetu ne zazvuči kao nešto strašno i krajnje.

Pokušajte postići da smrt djetetu ne zazvuči kao nešto strašno i krajnje. Ako ste vjernik, kažite djetetu da je baka na nebu i da joj je dobro i da vas vidi i ponosna je na vas. Ako niste vjernik, pokušajte naći načina i objasniti djetetu da će bakin značaj uvijek ostati tu negdje među nama. Neka osjeti vaš ponos na bakin život i činjenicu što vas je rodila i odgojila. Pokušajte izbjeći da dijete osjeti samo vašu tugu oko bakine smrti.

"Ali to je nepravda! Zašto je tako rano otišla, pa mogla je još živjeti?!" - sve su to pitanja koja vas diraju u dušu, ali unatoč tome razgovarajte s djetetom i neka ono osjeti da je ravnopravno u razgovoru, neka bude ponosno da s njim o tome razgovarate.

Nađite snage, i premda će dijete sasvim sigurno biti tužno, vjerojatno će vas za nekoliko minuta pitati kad počinje crtić... Djeca imaju tu divnu dimenziju znatiželje, ali i brzog prelaska na svakodnevno.

Kako izbjeći djetetov strah od smrti?

Važno je djetetu objasniti da je život dugačak, da svako dijete naraste pa postane mlad čovjek pa malo stariji. Tako će dijete osjetiti da je ono "u prednosti" i neće se prestrašiti smrti. Shvatit će ili osjetiti da pred sobom ima još puno godina - cijeli divan život!

I još nešto. Neka Damn mrtvih bude dan poštovanja mrtvih a ne tuge. Dan cvijeća, svijeća, atmosfere mira, ljubavi i zajedništva. Neka djeci taj dan ostane u sjećanju kao poseban i lijep.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Nemojte ni u kom slučaju dijete podcjenjivati smatrajući da ono ne shvaća kako ste tužni. Dopustite mu da ravnopravno sudjeluje u svim važnim trenucima za obitelj.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0