Kako razvijati samopouzdanje djeteta

Objavljeno 22.11.2011. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Da bi dijete voljelo samo sebe, a to je nužno za unutarnje samopouzdanje, mora imati osjećaj da ga roditelji vole.

Roditelji najčešće smatraju da je njihova ljubav za djecu nešto što se samo po sebi razumije i da se ne moraju posebno truditi pokazivati je. No, iskustvo pokazuje da nije tako. Mnoga djeca, i kad odrastu, nisu sigurna da su ih roditelji voljeli jer to nisu nikad pokazali. Roditeljska ljubav za dijete može biti očigledna vama, ali ne mora biti djetetu. Dijete visokog samopouzdanja i samopoštovanja osjeća da ga roditelji prihvaćaju, brinu za njega i da će učiniti sve da mu bude dobro. Osjeća da bi roditelji bili jako uznemireni kad bi mu se nešto dogodilo i da im jako nedostaje kada su razdvojeni.

Stoga pokažite djetetu da ga volite. Pokažite to često i jasno. Naglasite da je vaša ljubav bezuvjetna. Da ga volite i onda kad ste ljuti na njega jer je učinilo nešto loše. Da neće izgubiti vašu ljubav zato što je razbilo vazu, prolilo sok po novom stolnjaku ili zaboravilo pjesmicu koju ste ga naučili.

Odvojite povremeno vrijeme koje ćete posvetiti samo djetetu. Recite mu da ćete se igrati s njim i da se čak nećete javljati na telefon. Dopustite mu da samo odabere kako ćete provesti to vrijeme. Tako će dijete dobiti šansu da se opusti i pokaže što voli i u čemu je dobro. A najvažnije od svega pokazat ćete mu da ga volite i da vam je važno.

Pokažite djetetu mnogo ljubavi i topline i kroz riječi i kroz tjelesni dodir. kažite mu često kako ga volite i koliko vam znači. Zagrlite ga, potapšajte po leđima, poljubite. Vjerujete- to ga sigurno neće razmaziti.

izvor: Dubravka Miljković i Majda Rijavec; Bolje biti vjetar nego list

Autor: Čuvarkuća uredništvo

4 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Pokažite djetetu da ga volite. Pokažite to često i jasno. Naglasite da je vaša ljubav bezuvjetna. Da ga volite i onda kad ste ljuti na njega jer je učinilo nešto loše.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0