Kako razviti toleranciju kod djeteta

Objavljeno 16.11.2015. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Djecu od početka učimo plesu, pjesmi, igri, osmijehu, prijateljstvu, ali isto tako od samih početaka trebalo bi s djecom raditi razne aktivnosti koje će im podići i razviti toleranciju prema različitim i drugačijima.

Tako se u samim vrtićima provodi zanimljiva aktivnost koju svaki roditelj može i sam doma provesti s djecom.

Kako su mnoge moje prijateljice i kolegice odgojiteljice,  slušajući njihova iskustva i ono što su one saznale i usvojile, želim Vam napisati jedan lijep način kako dijete educirati i naučiti ponašanju u prisustvu različitih i drugačijih.

Možete u svoj dom uvesti novoga člana, lutku s posebnim potrebama,  naprimjer slabovidnu  ili potpuno slijepu.  Djeca će je prihvatiti kao novog prijatelja u domu. Lutka bi s Vašom djecom trebala sjediti za stolom, s njom bi trebalo ići u šetnju, u park, voditi je na sportske događaje u kojemu vaša djeca sudjeluju. Lutka postaje član Vaše obitelji i prijatelj djeci. Tada učite dijete kako se treba ponašati prema osobama s poteškoćama, time se razvija tolerancija, razumijevanje i empatija. Djecu treba dovesti u situaciju da pomognu svojoj prijateljici lutki u situacijama u kojima bi njen hendikep došao do izražaja, npr. prelazak ceste preko pješačkog prijelaza, čitanje knjiga, opisivanje slika, opisivanje njih samih i svega što ih okružuje.

Isto tako možete ih uvesti u pojam Braillevog pisma te zajedno sa njima učiti kako opipom razlikujemo stvari.

Autor: Barbara Matojina

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0