Kako s djecom razgovarati o novcu?

Objavljeno 21.09.2013. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … medo stedo Za neke roditelje, razgovor s djecom o novcu može biti poprilično težak i negodan.

Većina roditelja osjeća nelagodu oko podučavanja financijskih činjenica o životu. Edukacija djece o novcu uglavnom je ili prešućena ili prepuštena  slučaju. Bez obzira što ih ne podučavamo izravno, djeca svakodnevno uče o novcu. Već s 3 godine djeca počinju prepoznavati snagu novca kada stanu prepoznavati svoje najdraže igračke u dućanu. Djeca uče i od mnoštav reklama kojima su svakodnevno izložena, kao i od trgovaca i od svojih vršnjaka. No najviše ipak nauče od roditelja kroz neverbalnu komunikaciju, razgovor s partnerom o tome kako upravljati novcem i kako ga trošiti.

Djeca koja nisu usvojila osnove „financijskog odgoja“ često kao odrasli padaju pod utjecaj „uzmi sve i uzmi sada“. Čini se da je najveća prepreka  u razgovoru roditelja s djecom skriveno značenje novca. Novac ili njegov nedostatak ulazi u sve pore naših života, ono određuje kako živimo, ono pokreće emocije i životne teme. Novac često zna biti uzrok napetosti u obitelji.

Podučavanje o novcu se nemože riješiti jednim velikim razgovorom s djetetom, već se odvija svakodnevno kroz niz malih, životnih situacija. Čak i s malom djecom se može raspravljati o cijenama i kvaliteti. Dobro je djeci objasniti da ponekad je dobro pričekati npr. Sniženja ili kako bi novac stavili na stranu za godišnji odmor.

Učite svoje dijete da je novac neutralna snaga, ni dobra ni loša

Važno je da zajedno s partnerom nastupite složno glede odgoja oko novca kako ne biste djetetu slali dvosmislene poruke koje će ga dodatno zbunjivati.  Današnji stil života dodatno komplicira stvar, jer djeca imaju osjećaj da je sva lako dostupno. Npr. Ako stalno plaćate karticom dijete može izgubiti osjećaj o potrošenom. Važno je naglasiti kako koristite kreditnu karticu radi pogodnosti te da mjesečno plaćate račune kao što se to od vas i očekuje.

Najvažnije je da budete s djecom iskreni, ali da razotkrijte onoliko koliko dijete pita i koliko, s obzirom na dob, može razumijeti. Bitno je da konstantno postavljate temelje kako tema o novcu ne bi bila tabu  vašoj obitelji.

Izvor: Odgajam li dobro svoje dijete? Gordana Buljan Flander i Ana Karlović

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Jedan od najboljih načina demistifikacije novca je da zaista slušate pitanja koje vaše dijete postavi i koristite ih kao poticaj za razgovor koji je vama važan.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0