Kako s malom djecom na putovanje

Objavljeno 15.06.2015.

Prije putovanja automobilom najvažnije je osigurati djetetu odgovarajuću sjedalicu čiji "priključci" odgovaraju sjedalima vašeg automobila.

Najvažnije je da dječja sjedalica odgovara dobi, odnosno težini djeteta i zato, ne posuđujte i ne kupujte rabljene pa ni nove sjedalice zadnji čas! Osim toga, svaka je dječja sjedalica tvornički atestirana na određeni rok trajanja.

U automobilu dijete uvijek mora biti u sjedalici. Sjedalica mora biti smještena na stražnjem sjedalu, a djeca do četvrte godine moraju se voziti u sjedalici. Do godine dana ili do težine 9 kilograma i to dijete mora biti smješteno tako da su mu leđa u smjeru vožnje, dakle licem prema natrag. To je jedini pravilan položaj i položaj koji je najsigurniji za dijete. Djeca do dvanaeste godine  trebaju biti na stražnjem sjedalu, po mogućnosti u sredini.

Dobro je put uklopiti u vrijeme djetetovog normalnog spavanja, pa pokušajte putovati noću ili krenuti u ranim jutarnjim satima.

Malo dijete nikada ne smije biti na prednjem sjedalu. Velika opasnost je zračni jastuk jer on naglo ekspandira velikom snagom i može uzrokovati teške ozljede, pa i smrt.

Ne preporuča se vaditi dijete iz sjedalice ni za vrijeme dojenja. Planirajte vrijeme za odmor kada ćete na miru nahraniti dijete, promijeniti mu pelene i malo se s njim poigrati da biste razbili monotoniju putovanja. Za veće dijete ponesite dekicu i koju dragu igračku.

Dijete do 12 mjeseci nema  mučnina i ne povraća od vožnje. U autu treba imati samo dobar protok zraka. Starija djeca trebaju puno pića i malih obroka (malih zalogaja) što ih čini sretnima.

Ako putujete po danu, na stražnjim i bočnim staklima postavite zaslone protiv sunca jer su dječje oči jako osjetljive na sunčane zrake.

Izvor: prim.dr. Nevena Letica-Protega, pedijatrica

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Cijena

3

Sjedalice se razlikuju po cijeni, ali nemojte kupovati rabljene ili posuđivati sjedalice: važno je da one budu prilagođene vašem automobilu i djetetu.
Sigurnost

5

Dječja sjedalica jedino je jamstvo sigurnosti vožnje automobilom za dijete.
Ukupni dojam

5

Ispravno postavljena i odabrana dječja sjedalica jamči sigurnost djeteta u vožnji.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0