Kako s nedonoščadi: dojenje i izdajanje

Objavljeno 13.08.2011. | Dobna skupina: 0-1

Jedna od stvari koja obilježava majčinstvo je dojenje. A dojenje je posebno važno za majke nedonoščadi. Evo i zašto.

Ispočetka se može javiti nedoumica hoćete li uopće imati mlijeko jer je dijete rođeno prerano. Ne brinite, mlijeko će nadoći. Štoviše, dokazano je kako mlijeko majki nedonoščadi daje dodatnu zaštitu od infekcija i drugih problema koji su specifični baš za nedonoščad. Čak i mala količina majčina mlijeka u prvim danima i tjednima može omogućiti nedonoščetu zdravstvene dobrobiti koje će trajati tijekom njegova djetinjstva. Stoga, odmarajte se što više kako bi ste imali čim više mlijeka.

Ako dijete ne bude moglo sisati te se hrani izravno u želudac (ako je rođeno s manje od 32-33 tjedana trudnoće), izdajajte se 8 - 12 puta dnevno i to mlijeko spremajte u odgovarajuće spremnike i u zamrzivač. Za mlijeko vrijedi pravilo kao i kod djece rođene u terminu - ispočetka ga imate jako malo i specifičnog je sastava, tzv. “kolostrum” koji čuva dijete od infekcija. Sa svakodnevnim izdajanjem količina mlijeka će se povećavati, kao i njegova boja i gustoća.

Ispočetka se može javiti nedoumica hoćete li uopće imati mlijeko jer je dijete rođeno prerano. Ne brinite, mlijeko će nadoći. Štoviše, dokazano je kako mlijeko majki nedonoščadi daje dodatnu zaštitu od infekcija i drugih problema koji su specifični baš za nedonoščad

Možda ćete se morati dosta dugo izdajati, ali ne odustajte ako ikako možete. Samo stavljanje djeteta na grudi i pokušaj sisanja može biti vrlo frustrirajući i za vas i za dijete. Prilikom dojenja morate mu pridržavati glavicu i ramena te paziti da su mu u liniji s tijelom. Prvo malo istisnite mlijeka iz bradavice tako da ga dijete može nanjušiti i probati. Možda će trebati nekoliko (puno) pokušaja prije nego dovoljno otvori ustašca da može uhvatiti dojku i da započne sisati. Može vas dovoditi u očaj njegova nemogućnost da ispravno obuhvati bradavicu, njegovo padanje u san tek što ste ga stavili na prsa ili njegov nepredvidljiv raspored spavanja.  Imajte na umu da su kroz takve obeshrabrujuće faze prolazile sve majke nedonoščadi, a s poletnim problemima dojenja se susreću i majke djece rođene u terminu.

Jedan od preporučenih položaja dojenja poslije carskog reza, za malu djecu i nedonoščad je poza “nogometna lopta”. Stavite djetetove noge ispod svoje ruke, a glavu u svoju ruku. Ispod njegova tijela podmetnite jastuk. Sljedeći preporučljiv položaj je tako zvani “Dancer hvat”: majka sjedi, dojka joj leži na dlanu, s kažiprstom i palcem obuhvaća djetetove obraze (na taj način ga može i potaknuti na daljnje dojenje ako dijete zadrijema), a s drugom rukom pridržava djetetova leđa. Koji god položaj izabrali za dojenje, imajte na umu da su mu obje ručice ispred njegova tijela! Kako bi se čim prije uspostavio refleks sisanja, jako je važno da ga što prije pokušavate naučiti hraniti na grudima ili na flašicu (s vašim mlijekom ili umjetnim). Ispočetka će hranjenje trajati jako dugo jer ga iscrpljuje i popit će jako malo, ali glavno je da ste krenuli.

No, ponekad, iz raznovrsnih razloga, koliko god se trudili, mlijeko ne nailazi u količini dostatnoj za dijete. Ne shvaćajte to kao vlastiti neuspjeh, u takvoj situaciji se često nalaze majke prerano rođene djece, pogotovo ako njihova djeca imaju velikih zdravstvenih poteškoća. U tom slučaju će Vaše dijete dobro reagirati i na umjetno mlijeko koje će mu ponuditi u bolnici, a u slučaju problema s probavom, hranit će ga sa specijalnom mješavinom.

Izvor: Udruga roditelja djece s oštećenjem vida i dodatnim poteškoćama u razvoju

Autor: Udruga roditelja Oko

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0