Kako se boriti protiv bakterija otpornih na antibiotike?

Objavljeno 05.10.2016. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 1-3, 3-7, 7+

Znanstvenici su sve kreativniji u stvaranju novih strategija za borbu protiv "super bakterija".

Ove godine prvi je put u SAD zabilježen slučaj bolesnika zaraženog bakterijom otpornom na kolistin, antibiotik koji se prepisuje kao zadnje sredstvo borbe protiv bakterija. Nakon nekoliko godina stalnog upozoravanja na prečesto korištenje antibiotika koje bi moglo dovesti do ovakve situacije, hoće li farmaceutska industrija konačno razmisliti o širenju asortimana antibiotika?

U časopisu Chemical & Engineering News (C&EN) objavljen je izvještaj u kojemu su sumirani svi napori istraživača kako bi se spriječilo širenje bakterija otpornih na antibiotike. Ann Thayer, dopisnica iz C&EN, zaključuje kako su bakterije koje su razvile rezistentnost  na antibiotike već uzrokovale preko 2 milijuna oboljenja i oko 23 000 smrti godišnje u SAD. Ono što onemogućuje borbu protiv "super bakterija" upravo je slab razvoj farmaceutika potrebnih za tu borbu. Oko 40 malih molekula i 10-ak terapija poput protutijela i cjepiva u tijeku su kliničkih ispitivanja. Tek 1 od 5 terapija prođe testiranja i dobije dozvolu za korištenje na ljudima. Uz to, slaba financiranja, loši poslovni izgledi te stroge regulacije stoje na putu razvoju novih terapija.

Unatoč stalnoj borbi, još uvijek ima nade. Znanstvenici su sve kreativniji u stvaranju novih strategija za borbu protiv "super bakterija". Cilj njihovog rada je stvoriti terapiju dovoljno dobru da zaobiđe postojeću rezistentnost na sadašnje terapije. Njihova taktika uključuje stvaranje lijekova koji će "napadati" patogene s više fronti: umjesto ubijanja patogena, radit će na tome da neutraliziraju toksine koje bakterije izlučuju i koji uzrokuju simptome bolesti. Kako bi podržali razvoj novih tehnologija, političari apeliraju na olakšavanje raznih financijskih i regulacijskih barijera u zakonima te bolje financiranje istraživanja od strane vlade i organizacija.

Izvor: Esciencenews.com, autorica Matea Jarak, biologija.com.hr

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing