Kako se kvalitetno igrati s djecom?

Objavljeno 10.04.2013. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Igra roditelja i djeteta jako utječe na njihovu bliskost, povezanost i povjerenje.

Najbolji način igranja s djetetom je da se i sami vratite u njegov uzrast i igrate se s nime kao da ste i sami dijete. Nije dovoljno odvojiti vrijeme i otići s djecom u parkić ili u kazalište ili ih uključiti u neke kućanske poslove. Naravno da i takve aktivnosti zbližavaju djecu i roditelje i uživanje u ovakvom druženju bit će obostrano.

Međutim, ukoliko se aktivno uključujete u djetetovu igru, šaljete mu poruku da ste zainteresirani za ono što radi a dijete će to intuitivno prepoznati. Potrudite se da u toj igri sudjelujete punim screm, da vam u to vrijeme ne vrludaju nekamo drugamo, već mu se potpuno posvetite i pažljivo slušajte što vam dijete govori ili vas pita. 

S djetetom se igrajte kao da ste i sami dijete.

U takvoj igri jača emocionalna povezanost između vas i djeteta, a time jača i djetetova privrženost i povjerenje prema vama. Kada u odnosima vas i djeteta prevladavaju osjećaji zadovoljstva, zabave i dobrog raspoloženja tada će se lakše prebroditi stresni trenuci i općenito će se poboljšati svakodnevna komunikacija.

Neka vas ne obeshrabri ako ne uhvatite odmah djetetov ritam i ne prepoznate što mu treba. Poštujte njegovu želju ako se hoće igrati samo, jer postoje i takve situacije. Ako vam se to češće događa upitajte se nije li uzrok tome vaše ranije odbijanje zbog kojeg je dijete naučilo igrati se samo.

Kroz igru s djecom imate priliku bolje razumjeti zašto se djeca ponašaju tako kako se ponašaju. Kada takva druženja postanu vaša svakodnevica brzo ćete se uvjerit da je vrijeme koje ste odvojili za zajednički igru dragocjeno.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Ukupni dojam

5

Kada se aktivno uključite u djetetovu igru šaljete mu poruku da ste zainteresirani za ono što radi i dijete će to intuitivno prepoznati.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0