Kako se nakon razvrgnuća bračne zajednice određuje uzdržavanje?

Objavljeno 07.09.2011. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Nakon razvrgnuća bračne zajednice jedno od važnih pitanja je visina uzdržavanja. Kako se određuje, odgovara Čuvarkućin odvjetnički tim.

Uzdržavanje se prvenstveno određuje u interesu djeteta, u skladu sa dobi djeteta i potrebama za njegovo obrazovanje te u skladu s mogućnostima roditelja (i to roditelja koji je dužan plaćati alimentaciju te roditelja kod kojega dijete živi). O visini uzdržavanja (ukoliko se radi o iznosu koji premašuje zakonom propisane i preporučene iznose) se roditelji mogu dogovoriti te takav iznos predložiti u svom sporazumnom prijedlogu/tužbi za razvod braka.

Potrebe djeteta za uzdržavanje mogu se utvrditi i u povećanom iznosu, ako je to u skladu s povećanim mogućnostima roditelja koji ima obvezu plaćanja uzdržavanja, odnosno u skladu s povećanim potrebama djeteta. Sud nije vezan prijedlogom roditelja, ali će u postupku donošenja odluke uvažiti sporazum roditelja, ako nije protivan dobrobiti djeteta.

Ministarstvo nadležno za poslove socijalne skrbi odredit će jednom godišnje, a najkasnije do 1. travnja tekuće godine objaviti minimalne novčane iznose potrebne za mjesečno uzdržavanje djeteta, koje je dužan platiti roditelj koji ne živi s djetetom.

Minimalni iznos određuje se u postotku od prosječne mjesečne isplaćene neto plaće po zaposlenome u pravnim osobama RH za proteklu godinu, i to:

  • za dijete do 6 godina 17 posto prosječne plaće
  • za dijete od 7 do 12 godina 20 posto prosječne plaće
  • za dijete od 13 do 18 godina 22 posto prosječne plaće

Ako je obveznik uzdržavanja dužan uzdržavati više djece, obveza uzdržavanja može biti određena i u manjem iznosu od gore navedenog, ali tako da ne bude manja od ½ gore navedenog iznosa.

Čuvanje, njega i skrb koju za maloljetno dijete ili dijete nad kojim roditelji ostvaruju skrb nakon punoljetnosti, ulaže roditelj s kojim dijete živi, vrijednosno su izjednačeni s novčanim iznosom kojeg daje za uzdržavanje roditelj s kojim dijete ne živi.

Autor: Irena Šribar Radić

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing