Kako se peru pojedini dijelovi tijela

Objavljeno 26.10.2014. | Dobna skupina: 0-1

Oko nekih dijelova bebina tijela treba biti osobito pažljiv.

Kako se peru:

Oči

Treba obristi od unutarnjeg kuta oka prema vanjskom čistom lopticom od vate, koja mora biti mokra (namočena običnom vodom ili kamilicom ako postoji blaža iritacija) Za svako oko upotrebljava se druga loptica.

Nos, uši

Štapići s namotanom vatom ne uopotrebljavaju se za čišćenje unutarnjih dijelova uha ili nosa. Čišćenje uha štapićem čak je i opasno jer se mast iz uha koju uho normalno izbacuje, štapićima samo gura unutra i tako stvara uvjete za nastanak infekcije. Ukratko, unutarnji kanal uha uopće se ne čisti, Čisti se samo ušna školjka, a osobito dio iza uške.

Ako u nosiću ima sekreta on se čisti, odnosno izvlači pumpicom. Postoji i električni aspirator koji je obično dosta bučan pa se dijete  prestraši.. U nosić je dobro zimi, kada je zrak u prostorijama suh i topao, kapnuti povremeno malo fiziološke otopine  koja će  ovlažiti  sluznicu. Kod stavljanja bilo kojih kapi u nos važno je prvo staviti u jednu nosnicu, malo pričekati da dijete prodiše pa tek onda u drugu.

Kosa

Pere se svaki put kada se dijete kupa. Nije potrebno svaki put upotrijebiti šampon ili sapun; dovoljno je jednom do dva puta tjedno. Ulje se ne stavlja na kosu, osim ako dijete ima tjemenicu . Tjemenica se sastoji od tankih listića boje sedefa koji poput kraste leže nalijepljeni na koži tjemena. Tjemenicu treba par minuta prije kupanja namazati uljem bilo običnim, bilo maslinovim ili običnim parafinom . Kada omekša lagano dječjim češljem skinuti odlijepljene listiće temenice. To se radi nježno. Skidaju se samo oni koji su se sami odlijepili. Nakon toga glavu treba oprati. Obično taj postupak treba nekoliko puta ponoviti.

Koža

Koža novođenčeta obično je suha i ljušti se prvih nekoliko dana nakon poroda. Nekada se vide i pukotine u suhoh koži, osobito u pregibima zglobova. Sve će te promjene, koje ne izgledaju lijepo, nestati za nekoliko dana  bez ikakvog mazanja.

Dijete se počinje znojiti tek nakon 2-3 tjedna, pa su zato jako osjtljiva na vrućinu. Toplo vrijeme, topao prostor ili previše odjeće  dovode do pojave točkastog  osipa, koji se grupira najčešće na licu (osobito čelu) na vratu i leđima ili na grudnom košu i trbuhu (ako dijete leži na trbuhu) Nekada se na mjestu točastog crvenkastog osipa mogu vidjeti i malene izbočine  pa i mjehurići. Sve će te promjene ubrzo nestati, koža će se na tim mjestima ljuštiti u tankim listićima, a Vi pripazite, smanjite temperaturu prostora  i dijete manje oblačite.

Spolovilo

Muško: ako se kožica može lagano povući čime se glavić lagano oslobodi, onda je lako taj bijeli masni sadžaj očistiti lopticom vate namočenoj u čistoj vodi. Češće je, međutim, da se kožica ne može prevući, pa onda više ni ne pokušavajte. Radi se tzv. fiziološkoj fimozi, koja se najčešće sama odljepljuje u prve tri godine. Kada se glavić može osloboditi, toaleta se obavlja jednom tjedno, a kada je dijete veće uči ga se da to čini samo jednom dnevno.

Žensko: između velikih i malih usana sakuplja se bjelkasti sadržaj poput kreme koji treba redovito ukloniti,  To se radi s lopticom vate namočenoj u vodi, brišući od naprijed prema straga. Za drugu stranu uzima se druga loptica. Već djevojčice treba učiti da brisanje toga dijela tijela treba raditi od sprijeda prema natrag da bi se izbjegle eventualne urinarne infekcije (predio oko čmara uglavnom nije sterilan)   

Autor: dr. Nevena Letica Protega

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

3

Dijete ni na trenutak ne ispuštajte iz vida.
Ukupni dojam

5

Svakom pojedinom dijelu tijela posvetite pažnju.

Napomena
Dijete ne treba kupati svaki dan, ali svaki dan treba oprati lice, vrat i dio pod pelenama.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0