Kako se pripremiti za prvo putovanje sa bebom?

Objavljeno 01.07.2019.

Prvo putovanje sa bebom je sigurno drugačije od svega što ste iskusili kada su putešestvije u pitanju. Ukoliko imate ovako mladog člana u svojoj obitelji, sva organizacija putovanja je podređena upravo njemu, što podrazumijeva potpuno drugačiji pristup putovanju u odnosu na onaj na koji ste već navikli.

Pod ovim ne mislimo na miran i idiličan odmor nasuprot pustolovinama kojima ste ranije bili skloni - naprotiv, odmor sa bebom zahtijeva ozbiljnu predanost i isplaniranost, pa ne bi bilo na odmet da se upoznate sa osnovnim pravilima putovanja sa bebom. U nastavku teksta slijede, po ocjeni mnogih roditelja, korisni i dobri saveti za putovanje sa djetetom.

#1 Putovanje birajte prema bebinoj starosti

Kada planiraju putovanje sa bebom, roditelji se pretežno fokusiraju na samu destinaciju, potreban prtljag i slične segmente putovanja. Ipak, prvo na šta treba da mislite je dužina putovanja koja u ovom slučaju treba da odgovara bebinoj starosti.

Ukoliko planirate put na bliže destinacije do nekoliko sati vožnje ili leta, na put možete da krenete čim bebu počnete da izvodite u prve šetnje. Međutim, duža putovanja nisu preporučljiva za ovaj rani period, pogotovo ukoliko ona podrazumevaju promenu vremenske zone, koja značajno utiče na bebino ponašanje i ustaljen ritam.

Ukoliko je dugačko putovanje ipak neizbježno, potrudite se da bebu pripremite na putovanje. Postepeno uvodite promjene u dnevnu rutinu prehrane, spavanja i svih drugih aktivnosti, kako bi beba prirodno doživjela sve promjene koje put podrazumijeva.

#2 Praktični prtljag će olakšati stvari

Vama je vjerojatno sasvim u redu da se spakirate u “pet do dvanaest”, ali pakiranje bebinih stvari mora da bude pažljivo isplanirano. Bebe se još u najranijem periodu naviknu na stvari iz svog okruženja, pa bi odvajanje od njih značilo mnogo uznemirenosti i plača.

Zbog toga ne zaboravite da spakirate omiljenu bebinu igračku, bebi ćebence ili slično sitnice na koje je dijete naviklo. Obavezan bebin prtljag uključuje i bebin higijenski pribor, kao i hranu za sam put. Preporučljivo je napraviti spisak bebinih stvari, tako što ćete početi od onog što je djetetu svakodnevno neophodno. Bebin prtljag za more ili bilo koje drugo putovanje da uključuje i putno osiguranje, a bilo bi dobro da isto posjeduju i bebini roditelji.

#3 Pažljivo birajte destinaciju

Destinaciju za vaše ljetovanje ili neki drugi tip putovanja birajte prema dužini samog putovanja, ali i prema sadržaju i prilagođenosti okolice bebama. Izbjegavajte suviše bučne destinacije i ona mjesta koja nose povećan rizik od zaraze. Također, ne bi trebalo da putujete na destinacije na kojima vlada znatno viša temperatura, jer to uglavnom uključuje i suvlji i teži zrak koji za bebu može predstavljati pravo opterećenje.

Jedan od kriterijuma za odabir destinacije je i ponuda smještaja, koji bi trebalo da posjeduje program za bebe. To uključuje krevece u sobama, ali i usluge čuvanja djece koje će vam vjerojatno zatrebati u nekom trenutku.

#4 Upoznajte se sa pravilima u avionu

Ukoliko putujete avionom sa bebom, trebalo bi da znate da postoje odrijeđena pravila u vezi sa najmlađim putnicima. Bebe uzrasta do dvije godine lete bez avionske karte u prisustvu roditelja, odnosno za njihov prevoz se plaća samo 10% od ukupne cene karte, ukoliko ne želite posebno sedište za bebu.

Ipak, beba u avionu predstavlja ozbiljan izazov za osoblje i same putnike, pa bi trebalo da se raspitate o tome kako odabrana zrakoplovna kompanija tretira najmlađe u avionu. Najveći broj kompanija pruža roditeljima sa bebom besplatne platnene kolevke, a potrebno je samo da prilikom rezervacije avio-karte naglasite da vam je ovaj dodatak neophodan.

#5 Posjetite pedijatra prije putovanja

Prije svakog putovanja se konsultujte sa pedijatrom, kako biste bili potpuno sigurni da je beba spremna za putovanje. Poseta liječniku je bitna kako biste dobili savjete u slučaju bolesti ili pojave grčeva kod bebe, koji su neugodni i bolni za dijete i kada ste kod kuće. Pedijatar vjerojatno može da vas posavjetuje kakvu putnu apoteku da ponesete sa sobom, i na koji način treba da se ponašate u nepredviđenim situacijama sa bebom.

Ovo su neki od savjeta za prvo putovanje sa bebom, a najvažnije od svega jeste da detaljno organizirate putovanje tako da svaki njegov segment bude predvidiv u najvećoj mogućoj mjeri. To znači da uz sebe treba da imate nešto više kašica za bebe od one količine za koju znate da će beba pojesti, kao i dovoljno pelena, odeće i bebi opreme koja bi uvijek trebalo da je na dohvat ruke.

Autor: Dragan Antić

Čuvarkuća na Facebooku


Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0