Kako se razvija privrženost?

Objavljeno 10.09.2011. | Dobna skupina: 0-1

Čuvarkuća u suradnji s … Privrženost između majke i bebe razvija se već u trudnoći. Evo nekoliko korisnih savjeta.

Trenutak kad ugledaju svoju tek rođenu bebicu kod mnogih majki predstavlja čudesan izljev neopisive ljubavi i vezanosti uz to malo biće. Ta snažna navala emocija divan je osjećaj koji u potpunosti preplavljuje. Značaj povezivanja sa svojom bebom još u bolnici potvrdila su sedamdesetih godina prošlog stoljeća brojna istraživanja. Pokazalo se da je  vezivanje u prvim danima života važno za kasniju vezu majke i djeteta.

Posljedica tih znanstvenih spoznaja je promjena u praksi rodilišta – u mnogim rodilištima majke i bebe nalaze se u istoj sobi (tzv. rooming in). Ta su istraživanja izazvala veliku tjeskobu kod mnogih majki koje iz različitih razloga nisu mogle biti uz svoje bebe u prvim danima nakon poroda, npr. zbog  medicinskih komplikacija kod majke ili djeteta. Međutim, razloga za zabrinutost nema – dokazano je da iako je rano vezivanje s bebom važno (a započinje već u trudnoći!), ono ne prekida vezu između majke i djeteta. Kratkoročno iskustvo vezivanja nije isto što i postupni proces razvoja privrženosti.

Puštati bebu da plače u prvim mjesecima života kako bi je naučili „redu“ negativno utječe na razvoj privrženosti pa zaboravite na dobronamjerne savjete

Privrženost se razvija postepeno tijekom prvih godina života i sastoji se od nekoliko faza. To je trajna emocionalna veza između majke ili drugog skrbnika i djeteta, a ta veza je recipročna, pridonose joj podjednako i majka i dijete. Sigurna privrženost rezultira povjerenjem i osjećajem sigurnosti. Da bi se razvila sigurna privrženost majka treba reagirati na djetetove signale, a dijete na majčine. Dakle, u procesu razvoja privrženosti sudjeluju dva ravnopravna partnera. Puštati bebu da plače u prvim mjesecima života kako bi je naučili „redu“ negativno utječe na razvoj privrženosti pa zaboravite na dobronamjerne savjete. Beba koja ne reagira na majčine pozive na interakciju – kontaktom očima, smiješkom i drugim izrazima lica, gukanjem, omesti će razvoj privrženosti. Majčina postporođajna depresija negativno utječe na razvoj privrženosti pa je iznimno važno što prije uočiti simptome i potražiti pomoć.

Prvih dana nakon poroda beba još nije ravnopravan partner pa samim time ni odvojenost u rodilištu ne može izazvati štetu. Privrženost utječe  na gotovo sve aspekte djetetova razvoja – emocionalni, socijalni, intelektualni, moralni... Predstavlja temelj za širok niz kasnijih razvojnih ishoda – samopouzdanja, mentalnog zdravlja, motivacije za učenje, postignuća u školi i kasnijem životu, sposobnosti kontrole agresivnih impulsa, razlikovanja između dobrog i lošeg, sposobnosti uspostavljanja i održavanja prijateljstava i intimnih veza te odnos s vlastitom djecom. 

Izvor: psiholog Vesna Ivasović

Autor: Baby Signs

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0