Kako se usvajaju glasovi

Objavljeno 14.12.2015. | Dobna skupina: 1-3, 3-7

Mnogi se često pitaju kako se usvajaju glasovi. Tako se može reći da pri pojavljivanju glasova vlada određeni red, tj. glasovi imaju svoju razvojnu liniju.

Važno je poznavati sam razvoj glasova u odnosu na kronološku dob djeteta, jer je to važno u dijagnostici poremećaja izgovora. U razvojnoj liniji prvi se javljaju vokali (samoglasnici): a, e, i, o, u i konsonanti (suglasnici): p, b, m, t, d, n, k, g. Kao primjer možemo navesti trogodišnje dijete koje neke od tih glasova izostavlja ili zamjenjuje drugim glasom ili ih izgovara iskrivljeno te tada možemo govoriti o poremećaju glasa ili skupine glasova.

Nadalje, dijete u toj dobi može pravilno izgovarati i sliedeće glasove: j, f, v, h, l, a, e, i, o, u, a glasovi: s, z, c, š, ž, č, ć, đ, dž, r, lj, nj još mogu biti nejasni, tj. mogu biti iskrivljeni. Ali i ti se glasovi u starijoj dobi "čiste" i to dolazi po skupinama u određenoj kronološkoj dobi. Glasovi: s, z, c bi morali biti pravilno izgovoreni već u djece od četiri i pol godine, te glasovi: š, ž, č, ć, đ, dž  bi se morali čisto izgovarati u dobi od pet godina.

Pogrešan izgovor glasa lj i njegova supstitucija, tj. zamjena najčešće glasom l, tolerira se do kraja četvrte godine, a glasa nj i njegove zamjene glasom n do tri i pol godine. Glas r se tolerira do dobi od četiri i pol godine. 

Nakon navršene treće godine života više niti jedan glas ne smije biti izostavljen u govoru.

Ove se norme odnose na glasove koje mogu nepravilno izgovarati djeca starija od tri i pol godine, a sve ostale moraju izgovarati pravilno. Nepravilan izgovor tolerira se u obliku supstitucija i distorzija glasova. Nakon navršene treće godine života više niti jedan glas ne smije biti izostavljen u govoru, naročito u sklopu poremećaja izgovora, osim, u leksičim dislalijama gdje se još javljaju omisije, budući da dijete još nije sigurno u fonetski sastav riječi. 

Dijete starije od pet i pol godina trebalo bi sasvim ispravno izgovarati sve glasove materinjeg jezika. 

Važno je naglasiti da poteškoće u izgovoru ovise o mjestu i načinu izgovora. Kao primjer možemo također navesti trogodišnje dijete koje glas s izgovara umekšano - što je i dopušteno u toj dobi, ali nije dopušteno da se jezik nalazi u međuzubnom položaju.

Izvor: mr. sc. Nataša Šunić, prof. logoped, http://www.maminosunce.hr/

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0