Kako se vaše dijete ponaša kada vi niste prisutni?

Objavljeno 29.04.2015. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Sva djeca rađaju se sa sposobnošću da razviju moralna ponašanja, ali ako se ta sposobnost ne razvija od najranije dobi može se i izgubiti.

Djeca moraju imati emocionalnu i kognitivnu svijest o ispravnom i pogrešnom i upravo su  rane emocionalne interakcije između roditelja i djece temelj za razvoj moralnosti u djeteta. Novija istraživanja su pokazala da se kod zlostavljane i zanemarene djece, kojoj nedostaje osjećaj povjerenja i pripadnosti, ne razvija područje mozga odgovorno za emocionalnu privrženost.

Rane emocionalne interakcije između roditelja i djece temelj su za razvoj moralnosti u djeteta.

Moralnost nastaje iz empatije, jedne od prvih moralnih emocija koju dijete razvija kroz brižan i emocionalno topao odnos s roditeljima. No, moralnost se ne sastoji samo od brige za druge, nego i od poštivanja osnovnih pravila ponašanja.Već kad se radi o jednogodišnjem djetetu rekacija roditelja na udaranje, griženje i guranje druge djece treba biti odlučno i glasno NE.

Roditelji su ti koji kroz razne socijalne situacije i reakcije trebaju pomoći djeci da razviju moralne emocije, primjerice srama i ponosa, i da usvoje  moralno ponašanje, poštenje, pristojnost, radišnost. Kao i u svemu drugome dijete će slijediti vaš primjer i imitirati moralna ponašanja koja vidi u svojoj obitelji. Budite djetetu dobar uzor, u svakoj prilici ističite njegova pozitivna  ponašanja i hvalite ga kad postupa ispravno.

U dobi od prve do druge godine dijete već razumije da postoje pravila, ali ih poštuje samo kad su prisutni odrasli. Nakon druge godine većina djece trebala bi slijediti pravila i onda kad odrasli nisu prisutni i ponašati se u okvirima koje su im zadali roditelji.

Najbolji odgovor na pitanje jeste li odgojili moralno dijete dobivate kad saznate kako se vaše dijete ponaša kad niste prisutni.

Izvor: Odgajam li dobro svoje dijete?, Gordana Buljan Flander, Ana Karlović

Autor: Čuvarkuća uredništvo

4 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

5

Roditelji su ti koji kroz razne socijalne situacije i reakcije trebaju pomoći djeci da razviju moralne emocije i da usvoje moralno ponašanje.

Napomena
Sva se djeca rađaju sa sposobnošću da razviju moralna ponašanja.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0