Kako smiriti dijete koje plače?

Objavljeno 29.01.2015. | Dobna skupina: 0-1

Razloga za plač ima mnogo. Kod novorođenčeta i mlađeg dojenčeta najčešće je to glad, ali ima i drugih razloga.

Novorođenčetu može biti pretoplo ili pak hladno, možda ne voli biti u nečistim pelenama, možda je previše umorno, možda ga negdje žulja pelenica ili benkica, možda mu je utrnula rukica od ležanja…, a  možda jednostavno ne želi biti samo.

Najčešće se dijete na neko vrijeme smiri na rukama, a ako ubrzo nakon toga ponovo postaje nemirno ponudite mu hranu ili piće, ovisno o dobi djeteta i tome dojite li ga ili ne. Ako odbija hranu, potražite drugi razlog.

Dojena djeca vrlo rijetko plaču zato što su „napunila pelene“. To se događa samo ako imaju crvenu guzu jer ih onda guza peče. Možda mu je vruće: djeca teže podnose vrućinu nego hladnoću. Dijete obucite onako kako ste obučeni i vi. Samo ranije rođenom djetetu i novorođenčetu treba jedan sloj više.

Plač bolesnog djeteta razlikuje se od krepkog plača zdravog djeteta: dijete je više cendravo, nemirno, razdražljivo i obično vruće kada ga prislonite na obraz

Dijete može biti i „umorno“. U situacijama kada oko njega ima puno ljudi, kada je buka, kada ga se prenosi iz ruku u ruke druge osobe…ono na koncu  postaje umorno, razdražljivo i plačljivo. Odnesite ga u neki miran, po mogućnosti zatamnjeni prostor gdje ćete ga prvo smiriti a potom pokušati uspavati. Budite pripravni da će to potrajati dulje i budite strpljivi i smireni.

Dijete može plakati i kada je bolesno. Taj plač se razlikuje od krepkog plača zdravog djeteta. Ono je više "cendravo", nemirno, razdražljivo i obično vruće kada ga prislonite uz obraz. Prvo izmjerite temperaturu, ako je temperatura jako visoka (viša od 39 stupnjeva Celzijusa), prvo snizite temperaturu pa potom krenite do pedijatra. Ako se epizode neutješnog plača ponavljaju često pa i svaki dan obično u isto vrijeme, a vi ne vidite razloga tome, onda se vrlo vjerojatno radi o grčevima odnosno kolikama.

Nikada ne tresite dijete!

U smirivanju djeteta  najvažnije je da nikad ne dopustite sebi da budete očajni, da izgubite kontrolu i da se počnete ljutiti na dijete. Nikad ne tresite dijete! Tresenje predstavlja najveću opasnost za dijete do godine dana, jer pri tome najviše stradaju glavica i vratna kralježnica. To može ostaviti teške posljedice, kako neposredne, tako i kasnije i trajne.

Autor: dr. Nevena Letica Protega

3 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0