Kako smiriti grčeve kod bebe?

Objavljeno 13.03.2017. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1

Sve bebe plaču i to je dobro - kako bismo uostalom znali da su gladni, uplašeni, da im je hladno ili da ih nešto boli? Ali ima načina da ti dojenački grčevi ipak budu jednostavniji - i za roditelje i za bebe!

Dojenački grčevi ili kolike znaju biti iznimno naporni: bebu je gotovo nemoguće umiriti, što god roditelji učinili. A pokušavaju doista svašta - od nošenja, pjevušenja, skakutanja... Metoda američkog pedijatra Harveyja Neila Karpa pomaže roditeljima umiriti dijete - brzo i jednostavno, koristeći 5 koraka i načina smirivanja. Nekad će vam trebati jedan, nekad dva, nekad svih pet. Ali djeluje!

Kolike su naporne i za roditelje i za bebe

Znate da je riječ o kolikama (ili dojenačkim grčevima), kada se bebe uznemire oko zalaska sunca i ne možete ih smiriti satima. A to je naporno za sve uključene. Umor koji neprekidno plakanje izaziva stvara ogroman stres u obiteljima - umor, neispavanost, stres... treba li nabrajati kako su sve loši za nas?

Kako se definiraju kolike?

Većina liječnika kolike definira kao neprekidno plakanje dulje od 3 sata dnevno. Ali većina liječnika zapravo nema odgovor na uzrok plača. dr. Karp pripovijeda sličnu priču: kolike se jednostavno događaju - ili je tako barem vjerovao do 1981. kada je upoznao pleme iz pustinje Kalahari i otkrio da majke u tom plemenu najčešće mogu smiriti bebe za manje od minute. Kako i zašto to njima uspijeva?

Evo što je dr. Karp zaključio:

1. Sva se novorođenčad rađa 3 mjeseca prerano (govorimo o terminskim bebama). Novorođeni konji mogu trčati sat vremena nakon rođenja, ali naše bebe ne mogu.  Njima treba četvrto tromjesečje osjeta koje poznaju iz maternice: blag dodir, nježno njihanje, priljubljeno nošenje...

2. Ritam koji su doživjele unutar maternice pokreće refleks koji umiruje bebe. Taj je refleks doslovan prekidač za isključivanje plakanja i uključivanje sna.

Kako to onda tim majkama uspijeva? One imitiraju maternicu noseći i njišući bebe cijeli dan i hraneći ih triput u sat vremena. Uostalom, i sami ste to vjerojatno pokušali: znate da se bebe umire kada ih vozite automobilom ili palite usisavač.

Prvo S: swaddle (odnosno ušuškavanje)

Ušuškavanje imitira stisnutost koju bebe osjećaju u maternici. Time se potiče san i smanjuju se nagli pokreti kod dojenčadi. U osnovi, bebe treba čvrsto omotati (ne prečvrsto!) tako da su im ruke uz tijelo. Nešto slično postižu jastuci za bebe u kojima su bebe relativno čvrsto stisnute, odnosno ruke su im uz tijelo, ali su im bokovi opušteni i slobodni. To se čini pomoću dekice za bebe. Važno je da se ova tehnika koristi kada bebe treba umiriti - nikako ne cijeli dan.

Drugo S: side & stomach (položaj na boku i trbuhu)

Spavanje na leđima može biti sigurno, ali nije dobro za smirivanje nemirnih beba. Ovo je jednostavna tehnika: okrenite bebu na bok, na trbuh ili je naslonite na svoje rame. Umirit će se u trenutku.

Treće S: shush (šuškanje)

Suprotno mitovima, bebama ne treba tišina da bi usnule. Sjetite se: dolaze iz maternica u kojima su neprekidno, tijekom 9 mjeseci, osluškivale šuštanje krvotoka. Znanost kaže da buka unutar maternice zna premašiti 70 decibela! Posegnite stoga za bijelim šumom: zvuk perilice rublja, usisavača, kiše, vlaka... bilo što ravnomjernog ritma brzo će uspavati bebu!

Četvrto S: swing (njihanje)

Život u maternici zna biti jako nemiran. Zamislite bebu koja poskakuje u maternici dok se vi spuštate niz stepenice. Nježno njihanje sjajno je kada treba smirenu bebu zadržati mirnom, ali kada ih treba smiriti, dobro je koristiti brze, ali kratke pokrete. Dovoljno je pokrenuti ruku centimetar-dva gore-dolje. Imajte na umu: nikada nemojte tresti ili drmusati bebu! Njihanje mora biti nježno, kontrolirano i odmjereno. Ako ste umorni, zamolite nekog člana obitelji da vam pomogne.

Peto S: suck (sisanje)

Bebama je to dojenje ili sisanje. Hoćete li koristiti dudu varalicu ili ne, izbor je potpuno vaš. Možete i bez nje, ali to će zahtijevati malo više strpljenja i smirenosti (i vremena za dojenje). 

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing