Kako smiriti kolike?

Objavljeno 27.05.2015. | Dobna skupina: 0-1

Kolike se manifestiraju kao neutješni plač koji može trajati i do tri sata, barem tri dana u tjednu, a prestaju s tri mjeseca.

Kolike se manifestiraju kao neutješni plač koji može trajati i do tri sata, barem tri dana u tjednu, a prestaju s tri mjeseca. Postoji nekoliko teorija kako kolike nastaju, ali pravi razlog se do danas još ne zna.

Pri smirivanju djeteta neizmjerno je važno da i sami budete smireni i sigurni

U smirivanju djeteta može pomoći slijedeće: stavite dijete da leži potrbuške na vašoj podlaktici. Za to je bolja tatina podlaktica jer je čvršća, a i veća. Dijete postavite tako da se glavica nalazi na vašoj šaci. Lagano njišite dijete hodajući polagano nekoliko koraka u jednom smjeru i isto tako nekoliko koraka u drugom. Pritom možete pjevušiti neke dosadne taktove i  tako stvoriti jednu dosadnu, umirujuću atmosferu.

Pri smirivanju djeteta i vi morate biti savršeno mirni. U mnogim slučejevima je to pomoglo pa nije bilo potrebno pokušavati s lijekovima. Ima primjera da djetetov plač prestane čim se sjedne u auto: provoza se malo i sve je opet u redu.

Nikad ne tresite dijete!

U smirivanju djeteta  najvažnije je da nikad ne dopustite sebi da budete očajni, da izgubite kontrolu i da se počnete ljutiti na dijete. Nikad ne tresite dijete! Tresenje predstavlja najveću opasnost za dijete do godine dana jer pri tome najviše strada glavica i vratna kralježnica. To može ostaviti teške posljedice, kako neposredne, tako i kasnije i trajne.

Izvor: prim.dr. Nevena Letica-Protega, pedijatrica

Autor: Čuvarkuća uredništvo

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing