Kako spava vaša beba?

Objavljeno 27.04.2013. | Dobna skupina: 0-1

Čuvarkuća u suradnji s … Čim se rode, majke svoje bebe prinose k sebi i, nježno ih mazeći, šalju im poruku sigurnosti i ljubavi. No, u zapadnim zemljama taj se kontakt vrlo brzo nakon rođenja prekida.

Novorođenčad tako provodi prve noći u krevetićima bolničkog odjela, daleko od majčinog dodira. Jeste li se ikada zapitali kakve medicinske posljedice ova praksa ostavlja? Barak Morgan, znanstvenik sa Sveučilišta u Cape Townu jest i proveo je istraživanje o bebama koje u prvim danima svojeg života spavaju same.

U studiji, objavljenoj u časopisu Biological Psychiatry, Morgan je proučavao otkucaje srca 16 novorođenih beba starih dva dana tijekom njihova jednosatnog samostalnog spavanja u bolničkom krevetiću za bebe te tijekom jednosatnog spavanja u bliskom kontaktu kožom na kožu u zagrljaju majke. Tijekom istraživanja mjerio je varijacije u pauzama između otkucaja srca beba.

Kad nam se organizam nalazi u stanju stresa, autonomni živčani sustav postaje nam aktivniji, otkucaji srca brži, a pauze između otkucaja pokazuju veću varijabilnost. Upravo su to znakovi koje je Morgan zabilježio u novorođenčadi koja je spavala sama. Ove su bebe pokazale 176 posto povećanu varijabilnost u otkucajima srca od beba koje su spavale u bliskom tjelesnom kontaktu s majkama, što znači da su bebe koje spavaju same podložnije stresu. Osim toga, zabilježeno je i da su provele samo 14 posto vremena spavajući mirnim snom (u odnosu na bebe koje su spavale s majkama), a poznato je da je miran san iznimno važan za mozak u razvoju.

Morgan napominje kako za sada nije poznato bi li bebe pokazale jednake razlike u kvaliteti sna i nakon nekog vremena (nekoliko dana primjerice) provedenog u samostalnom spavanju, kao što nisu poznate ni dugoročne posljedice takvih razlika. Studije na majmunima pokazale su da je novorođenčad pod stresom ako spava odvojeno od majki - imaju povišene razine hormona stresa i ponašaju se neobično u odnosu na kontrolnu skupinu mladunčadi koja je spavala s majkama. Nažalost, pokazalo se da ovi problemi u majmuna ostaju dugoročno.

Dobro je znati da su trenutačne preporuke svjetskih pedijatrijskih autoriteta poput Pedijatrijske akademije iz SAD-a takve da se majkama savjetuje da sa svojim novorođenim bebama spavaju u istoj sobi, no ne i u istom krevetu. Jasno, još je potrebno učiniti mnogo studija kako bi se ovi savjeti doveli u pitanje jer su oni utemeljeni na nekoliko prilično dobrih razloga (primjerice, djeca koja spavaju s roditeljima u krevetu pod većim su rizikom za tzv. sindromom iznenadne dojenačke smrti. S druge strane, znanstvene podatke dobivene ovom studijom svakako vrijedi dublje istražiti, poglavito zbog stoljetne činjenice koja im ide u prilog - majke sa svojom djecom (i mladunčadi) spavaju u dugotrajnom i bliskom kontaktu otkad je majčinstva i beba.

I sam Morgan kaže kako rezultate svoje studije shvaća oprezno te bi volio ponoviti eksperiment tijekom duljeg vremenskog razdoblja i s uključenim mjerenjima hormona stresa, poput kortizola.

Izvor: Biologija.com.hr

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Bebe koje spavaju same podložnije su stresu.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0