Kako tretirati tjemenicu

Objavljeno 09.11.2014. | Dobna skupina: 0-1

Čuvarkuća u suradnji s … Tjemenicu čine žute, zadebljale, ljuskaste, bezbolne naslage koje se nalaze na bebinom tjemenu.

Tjemenica se stručno naziva seboroični dermatitis, obično počinje u prvim tjednima života, a nestaje nakon trećeg mjeseca, bez ožiljaka.

U svakom slučaju, potrebno je poduzeti određene korake kako bi se tjemenica odstranila. Natapkajte je vatom koja je natopljena u neko ulje (maslinovo, bademovo, parafinsko ili gotov uljni preparat), dva sata prije kupanja. Za to vrijeme će ljuskice omekšati.

Dok kupate dijete, obavezno mu šamponirajte glavu (najbolje nekom uljnom kupkom), trljajte prstima kosicu i preko tjemenice, i ne obazirite se na meki dio glave (fontanelu). Prilikom šamponiranja vodite računa da sapunica ne uđe u bebine oči. Na kraju, detaljno isperite kosicu, odnosno glavu, blagim mlazom vode. 

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Iako tjemenica nije opasna, opet je važno svaku promjenu na koži pokazati liječniku, a posebno u kompliciranim ili težim slučajevima, liječnik može prepisati kreme ili losione koji ubrzavaju otklanjanje tjemenice.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0