Kako trudnoća utječe na ženski mozak

Objavljeno 28.11.2016. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda

Veliki postotak žena u trudnoći osjeća slabljenje kognitivnih funkcija a neki od simptoma su zaboravljivost, smušenost i stres.

Čak 80% trudnica tijekom trudnoće neki oblik slabljenja kognitivnih funkcija. Zbog toga je u popularnu medicinsku terminologiju uveden i termin "trudnički mozak", koji opisuje niz spoznajnih i psiholoških promjena kroz koje trudnice prolaze. Među nekim simptomima su zaboravljivost, smušenost i stres, ali buduće mame se oko toga ne bi trebale pretjerano brinuti, jer se radi o prijelaznoj fazi koja ženin mozak priprema za majčinstvo.

Od polovice prošlog stoljeća do danas, liječnici i struka sumnjali su da hormonalne promjene u trudnoći pomažu ženi da se pripremi na zahtjeve koje majčinstvo pred nju postavlja. Isto tako, provedena su mnogobrojna istraživanja u kojima se proučavao utjecaj hormona na mozak adolescenata ili žena u menopauzi, no promjene u mozgu kod trudnica do danas su ostale poprilično neistraženo područje. "S obzirom na to da većina žena rodi barem jednom u životu, iznenađujuće je da još uvijek ne znamo gotovo ništa o promjenama u mozgu budućih majki", kazala je Laura M. Glynn, profesorica psihologije na Sveučilištu Chapman.

Nedavno provedena laboratorijska istraživanja na štakorima i miševima otkrila su kako hormoni kod nosećih ženki poboljšavaju njihove spacijalne vještine (zahvaljujući kojima bolje i brže pronalaze hranu) te vještine multitaskinga, a daju im i veću odvažnost te smanjuju strahove. Po svemu sudeći, ženke glodavaca imaju višestruke koristi od trudnoće.

Znanstvenici odnedavna pokušavaju primijeniti ova otkrića i na ljude. Dr. Laura M. Glynn pokušava otkriti "majčinsko programiranje", proces kojim se mozak pod utjecajem hormona priprema za ulogu majke te želi saznati što se točno događa u mozgu trudnica, što je tome uzrok i koji je dugoročni evolucijski benefit svih tih promjena.

Gubitak pamćenja i nefokusiranost su prema svemu ispitanom neke od najgorih trudničkih boljki kad su spoznajni procesi u pitanju. Do sada smo ih često karakterizirali kao posljedicu umora ili stresa, a radi se zapravo o posljedicama ili nuspojavama promjena u mozgu zbog njegove pripreme na majčinstvo. Jednostavnije rečeno, možda gubimo pamćenje ili zaboravljamo neke informacije kako bi oslobodili dodatne kapacitete u mozgu koji će nam biti potrebni kada budemo njegovali svoje novo dijete. Dr. Glynn kaže da se mozak trudnica reprogramira zbog vrlo važnih procesa koji mu slijede u budućnosti.

Dokazano je također da se pod utjecajem prenatalnih hormona kod žena posebno ubrzano razvija vještina multitaskinga. Znanstvenici bi nadalje željeli otkriti zašto se u trudnoći javlja nesanica te radi li se i ovdje o prilagodbi majčinog kognitivnog sustava na dolazak bebe.

Izvor: www.psychologicalscience.org

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Čak 80% trudnica iskusi neki oblik slabljenja kognitivnih funkcija.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing