Kako ublažiti grčeve u nogama

Objavljeno 20.03.2012. | Dobna skupina: Prije poroda

U drugom i trećem tromjesječju trudnoće uz nemiran um i veliki trbuh spavanje vam mogu ometati i bolni grčevi u nogama koji se većinom pojavljuju noću.

Umor i nakupljanje tekućine u nogama pridonose pojavi grčeva, pa je dobro tijekom dana nositi elastične čarape i izmjenjivati razdoblja aktivnosti i odmora s podignutim nogama. Uzimajte barem osam čaša tekućine dnevno.

Kada osjetite grč u nozi ispružite je i polako je savijte prema sebi, to bi trebalo ublažiti bol. Ako nekoliko puta svakom nogom učinite taj pokret prije spavanja mogli biste čak spriječiti grčeve. Ponekad pomaže i stajanje na hladnoj površini.

Za sprječavanje grčeva učinkovita  je sljedeća vježba:

Stanite sučelice zidu, udaljeni od njega otprilike pola metra. Nagnite se prema naprijed i oslonite dlanovima o zid tako da vam pete ostanu na tlu. Osjećaj istezanja listova znak je da vježbu izvodite pravilno. Zadržite položaj deset sekundi, opustite se pet sekundi te vježbu ponovite nekoliko puta.

Ako bol niste uspjeli ublažiti jednom od navedenih tehnika listove nemojte masirati niti grijati. Kada bol prati i oticanje nogu, proširenje površinskih vena, preosjetljivost na dodir, crvenilo i temepratura nazovite liječnika jer postoji mogućnost da se u veni stvorio krvni ugrušak kojeg je potrebno liječiti.

Izvor: Što očekivati u trudnoći, Heidi E. Murkoff, Arlene Eisenberg, Sandee E. Hathaway

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

0

Bolni grčevi u nogama se većinom pojavljuju noću.

Napomena
Postoji učinkovita vježba za sprječavanje grčeva.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0