Kako uključiti dijete u vaše vjenčanje

Objavljeno 25.11.2019.

Vjenčanje je jedan od najljepših i najvažnijih dana u našem životu. Mnogo je detalja na koje morate obratiti pozornost prilikom planiranja i organiziranja ovog događaja kako biste osigurali da sve prođe dobro.

Ako imate malo dijete, organiziranje ovog lijepog događaja može biti potpuno drugačije iskustvo. Donosimo vam nekoliko korisnih savjeta koji vam mogu pomoći da u svoje vjenčanje uključite najmlađeg člana obitelji i učinite ovaj događaj nezaboravnim i za njega.

Odaberite pravu dvoranu za vjenčanja

Svečana sala s pogledom na reku, restoran ili vjenčanje na otvorenom - na raspolaganju vam je puno opcija kada je riječ o organizaciji ovog posebnog dana. Posebno treba paziti ako imate malo dijete koje će također biti prisutno na vašem vjenčanju.

Odaberite mjesto u kojem će se vaše dijete i njegovi vršnjaci osjećati ugodno i sigurno, a dobra je opcija da se nađe neki poseban dio dovarane u kojem će se djeca družiti i igrati. Prilikom uređenja sjedala vodite računa da djeci ostane poseban stol i da nije predaleko od ostalih.

Uključite svoje dijete u organizaciju vjenčanja

Kada planirate vjenčanje, postoji mnogo stvari kojima se morate potpuno posvetiti, a u nekim od njih vam može pomoći i vaše dijete. Ovisno o djetetovom uzrastu, razmislite koje bi aktivnosti mogle biti prikladne da vam dijete pomogne u organizaciji ovog važnog događaja i, ako je moguće, da se dobro provede.

Uređivanje cvijeća i drugih ukrasnih detalja je nešto u čemu mnoga djeca uživaju, pa ako je jedno od njih vaše dijete, nema razloga da mu taj zadatak ne povjerite. Osigurajte dovoljno materijala i omogućite svom djetetu da se razvija i uči kroz igru, ostavljajući vam više vremena za druge pripreme.

Dodjelite svom djetetu ulogu na vjenčanju

Mnoge tradicije na vjenčanjima pretpostavljaju uključivanje članova obitelji u samu ceremoniju. Ako je vaše dijete za tako nešto dovoljno staro i zrelo, možda baš njemu možete povjeriti tu ulogu.

Period prije vjenčanja možete iskoristiti da se informirate o običajima i tradicijama koje ovo dozvoljavaju. Porazgovarajte sa najmlađim članom svoje obitelji kako biste se uvjerili da je ovakva ideja za njega ili nju privlačna. Neka djeca su po prirodi stidljiva, dok neka druga uživaju da budu u centru pažnje, što također morate uzeti u obzir.

Vaše dijete može imati posebnu ulogu kao što su recimo pozdravljanje gostiju prilikom dolaska na vjenčanje ili jednostavno pridržavanje vjenčanice tijekom ceremonije.

Ako vi i vaš partner to želite, vaše dijete možete uključiti i u neke posebne aktivnosti na vjenčanju poput sječenja torte, prvog mladenačkog plesa ili govora na ceremoniji. Ovim ćete postići da se vaše dijete tog dana osjeti posebno. Za njega ili nju možete osigurati i posebne svečane stajlinge koji garantiraju fantastične fotografije za vaš obiteljski album.

Razmislite o angažiranju bebisiterice

Još jedan od dobrih načina kako biste osigurali da će vjenčanje proteći u pravom redu i da će dijete biti zadovoljno i sigurno, jeste i da unajmite bebisitericu. Angažirajte provjerenu osobu i dodjelite joj ulogu da vodi računa o vašem djetetu, ili o grupi djece koja će biti prisutna na vjenčanju (npr. nećaci).

Iako će ovo predstavljati dodatni udar na budžet koji nekad zna biti problematičan u vrijeme vjenčanja, to je zasiguno dobar način da čitavo iskustvo učinite nešto jednostavnijim i prijatnijim za vaše dijete.

Ako se ne opredjelite za to, dobra ideja može biti i to da ovaj zadatak povjerite nekoj bliskoj osobi kojoj vaše dijete vjeruje. To može biti član obitelji ili prijatelj na kojeg će vaše dijete moći da se osloni, naročito tijekom djelova vjenčanja u kojima ćete vi i vaš izabranik biti previše zauzeti.

Isplanirajte satnicu, ali i dječji meni

Vjenčanja mogu trajati veoma dugo i to ćete zasigurno morati imati na umu ako imate malo dijete. Pažljivo isplanirajte raspored vjenčanja i satnicu, imajući u vidu potrebe vašeg djeteta kao što su vrijeme u koje treba da bude nahranjeno ili da spava.

Važan aspekt planiranja vjenčanja, ako će na njemu biti djece, jeste i osiguravanje dječjeg menija. Konsultujte se sa svojim djetetom kako biste osigurali da će se na stolu naći i posebna hrana prilagođena najmlađima kako bi i oni mogli da uživaju.

Pripremite zabavu za djecu na vjenčanju

Vjenčanja su važni događaji koji znaju biti stresni za sve njegove sudionike. To posebno važi za najmlađe goste, a nije tajna da ovakve vrste proslava za djecu često umiju da budu dosadne.Razmislite o angažiranju animatora koji će zabavljati djecu u nekom dijelu vjenčanja.

Ukoliko imate priliku, osigurate svom djetetu i njegovim vršnjacima poseban kutak gdje će djeca moći da uživaju u aktivnostima kao što su crtanje, bojenje ili igranje.

Kao što vidite, dosta je načina da svoje vjenčanje učinite jednim prelijepim iskustvom. Uz malo truda, u njemu će podjednako moći da uživaju u najmlađi članovi vaše obitelji.

Autor: Dragan Antić

Čuvarkuća na Facebooku