Kako uočiti ekcem?

Objavljeno 09.10.2013. | Dobna skupina: 0-1, 1-3

Dječje bolesti sastavni su dio odrastanja, ali uz malu pomoć sve će biti dobro.

Što je to?
Ekcem nastaje kad koži nedostaje potrebnih masnoća i ulja koja stvaraju odgovarajuću zaštitu, pa tako alergeni – proizvodi koji uzrokuju alergijske reakcije – mogu ući u kožu te ju nadražuju i isušuju. Na sreću, kod 65 posto djece koja imaju ekcem to stanje prođe do njihove sedme godine.

Koji su simptomi?
Crveni, suhi osip na koži možda je ekcem. Dijete obično osjeća svrbež, a koža mu katkada postane i ljuskava ili se guli, kažu dermatolozi. Mogli biste primijetiti i da je dijete nemirno, da ne spava kao obično ili je nervozno zbog neugode koju mu stvara ekcem.

Što ga uzrokuje?
Mnoge su bebe naslijedile sklonost dobivanju ekcema pa provjerite ima li i u vašoj obitelji osoba koje su patile ili pate od ekcema. No njegovu pojavu može potaknuti i prehrana ili okolina. Kod nekih beba izloženost hrani poput mlijeka, jaja i pšenice može biti okidač za alergijsku reakciju, uzrokujući ekcem. Drugi okidači su kozmetički preparati i prašak za pranje rublja koji sadržavaju parfeme i sulfate (zbog kojih se proizvodi pjenušaju), ali i konzervansi, prašina i krzno kućnog ljubimca.

Što možete učiniti?
Blagi ekcem može se liječiti hidratantnim kremama koje će pomoći ublažiti suhoću kože. Kreme koje sadržavaju steroide pomažu smanjiti upalu, ali mogu se dobiti isključivo na recept i trebaju se uzimati pod strogim nadzorom djetetova pedijatra ili dermatologa. Rjeđe kupajte dijete i izbjegavajte sapun i pjenušave kupke (čak i one bez mirisa). Koristite nebiološki prašak za rublje i izbjegavajte omekšivače rublja – jer oni također nadražuju kožu. Trebat ćete paziti i na to da se beba ne češe, pa joj često podrezujte noktiće ili joj stavite rukavice za bebe.

Posjetite pedijatra...
... ako se ekcem proširi ili pogorša. Što dulje ekcem traje, to ćete ga teže izliječiti, pa porazgovarajte s liječnikom čim se pojavi. Ako beba ne reagira na liječenje, ponovo posjetite liječnika.

Autor: časopis Mama i Beba

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0