Kako uspavati bebu u marami?

Objavljeno 15.05.2016. | Dobna skupina: 0-1

Bebe često nisu spremne za spavanje kad bi njihovi roditelji voljeli da one spavaju. Ova tehnika uspavljivanja djeteta premorenim roditeljima može uvelike olakšati život.

Prije nego dođe trenutak za spavanje, bebu stavite u sling, u položaj kolijevke ili prsa o prsa. Za većinu beba položaj klokana, u kojem je dijete okrenuto prema naprijed, pruža previše izazova i poticaja da bi zaspalo, no neke bebe prihvaćaju samo taj položaj. Zatim s bebom prošećite po kući. Možete obavljati i neke jednostavne kućanske poslove, tiho razgovarati sa suprugom ili jednostavno šetati po kući dok se beba uljuljka u san. Ako se ona bori protiv spavanja, možete i vani prošetati.

Nakon što beba sklopi oči, ostavite je u slingu, sve dok po opuštenim rukama i nogama, te pravilnom disanju ne budete sigurni da duboko spava. Tada otiđite do kreveta, sagnite se prema naprijed, izvucite se iz slinga i istodobno spustite bebu na krevet. Ako se beba počne meškoljiti, možda će biti potrebno da još neko vrijeme ostanete u zajedničkom tjelesnom kontaktu.  U tom slučaju lezite zajedno s njom tako da leži na vašim prsima, s glavicom smještenom na vašem vratu. Ritam vašeg disanja ubrzo će umiriti bebu i pomoći joj da usne.

Primjenjivanje ove tehnike može vam pomoći kada je beba nemirna (npr. zbog grčeva) ili kad je previše podražena. Držanjem bebe u slingu umirujete njezinu energiju. Vaši nježni pokreti hodanja, poznati položaj i vaša ruka na njenim leđima pomoći će bebi da se opusti.

Izvor: Povezujuće roditeljstvo, Dr.William i Martha Sears, Mozik knjia, 2009., Zagreb

Autor: Čuvarkuća uredništvo

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Držanjem bebe u slingu umirujete njezinu energiju. Vaši nježni pokreti hodanja, poznati položaj i vaša ruka na njenim leđima pomoći će bebi da se opusti.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing