Kako uspavati dvogodišnje dijete

Objavljeno 11.01.2015. | Dobna skupina: 1-3

Djeci je u dobi od jedne do dvije godine potrebno oko trinaest sati sna. Što dijete dulje spava po danu, to će kraće spavati po noći. Zato skratite popodnevno spavanje ako ste primijetili da dijete navečer jako teško zaspi. Nježno ga probudite, pjesmom ili maženjem.

Dvogodišnjaci su puni energije,  a tu energiju treba što više potrošiti tijekom dana. Kako bi izbjegli često prkošenje i negativizam koji su radi izražene potrebe za autonomijom česti u dvogodišnjaka, dajte djetetu mogućnost izbora i kontrole nad manje važnim stvarima vezanim uz odlazak na spavanje. Istovremeno postavite čvrste granice i budite dosljedni u bitnim stvarima.

  • prije spavanje ne preporuča se gledanje televizije jer se dijete tako razbuđuje, umjesto da se smiri
  • izbjegavajte aktivne i razbuđujuće igre prije odlaska na spavanje
  • izbjegavajte čokoladu i slatkiše jer djeluju stimulativno
  • uvedite rutinu koja će djetetu pružiti osjećaj sigurnosti i povjerenja. Provodite je svake večeri prije odlaska na spavanje i kod uspavljivanja, a djetetu unaprijed ispričajte sve što slijedi. te 20 do 30 minuta prije nego što dijete navečer postane umorno započnite s rutinom. Ako propustite trenutak pospanosti, dijete se može razbuditi pa će uspavljivanje biti otežano. Rutina treba uključivati smirujuće aktivnosti, npr. kupanje, masiranje, čitanje priča, uspavljujuću glazbu i nježne dodire...

Televizija ne uspavljuje: prije spavanja izbjegavajte djetetu puštati crtiće jer će uspavljivanje biti otežano

  • ostavite blagu svjetlost u sobi, a ukućani neka ne budu bučni jer će dijete misliti da nešto propušta
  • svaku večer pohvalite dijete za nešto dobro što je taj dan napravilo
  • soba treba biti dobro provjetrena, temperature ne smije biti visoka
  • ukrevetu neka ne bude puno igračaka, ostavite samo jednu koja služi kao “prijelazni objekt”, kako bi olakšali odvajanje
  • ne prijetite djetetu odlaskom na spavanje – neka to bude vrijeme iskazivanja ljubavi i sigurnosti, a ne kazne

Cilj je da djetetu odlazak na spavanje predstavlja ugodu i užitak, baš kao i odraslim osobama.  Ako su osjećaji vezani uz odlazak na spavanje ugodni, dijete će lakše zaspati.

Autor: Baby Signs

4 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Kako bi izbjegli često prkošenje i negativizam koji su radi izražene potrebe za autonomijom česti u dvogodišnjaka, dajte djetetu mogućnost izbora i kontrole nad manje važnim stvarima vezanim uz odlazak na spavanje.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing