Kako zabaviti djecu na putovanju - zanimljive igrice i korisni savjeti

Objavljeno 07.08.2019.

Kada sa djecom krećete na odmor, vjerojatno razmišljate kako da ih zabavite tijekom vožnje i olakšate put i njima i sebi. Dečiju dosadu je lako ignorirati u drugačijim uvjetima, ali tijekom putovanja, bilo da putujete u sopstvenoj režiji ili putujete autobusom, vozom, avionom, nemate kud nego da osmislite pametne i kreativne igrice koje će djeci držati pažnju.

Kada pođete na letovanje i tijekom puta nestane interneta, baterija na tabletu ili mobitelu se isprazni, a djeci se ne spava, morate imati asa u rukavu, kako bi ostatak puta protekao brzo i u najboljem redu.

Put sa klincima zaista nije lak, i ukoliko se ne putuje preko noći, nekoliko stotina kilometara i 12 sati sa budnom djecom u kolima ili autobusu, djeluju mnogo duže nego što zapravo jesu. Iz tih razloga smo za vas spremili nekoliko savjeta i načina kako da zabavite djecu na putovanju.

Slušanje dječijih pjesmica - pričanje priča uz glazbu

Sve što treba da znate pred polazak na porodični odmor je to da se bez pripremljene dječije glazbe ne kreće na put, pogotovo ako putujete sopstvenim autom. Stihovi pjesama koje oni dobro poznaju pružaju im osjećaj sigurnosti tijekom vožnje i zasigurno je da ih umiruju na neki vremenski period. Neki mališani se čak i uspavaju uz dječije pjesmice.

Uz pričanje priča, svako slušanje dječije glazbe može biti zanimljivije i za djecu i za roditelje. Naime, poslije svake odslušane pjesmice, stopirajte glazbu i postavljajte djeci različita pitanja koja imaju veze sa samom pjesmom i likovima iz nje.

Na taj način se djeci razbuđuje mašta, ali i vježba memorija i koncentracija. Ovo je igra koju mogu da igraju nešto starija djeca, koja su progovorila i već pjevuše omiljene pjesmice.

Učenje uz igru “na slovo na slovo”

Svi smo obožavali igru “na slovo na slovo” kad smo bili djeca, i uz nju smo učili nove riječi, sinonime, ali i značenja pojedinih predmeta. Učinite da je i vaša djeca zavole. Vrlo jednostavna i laka igra koju možete igrati tijekom vožnje bilo kojim prijevoznim sredstvom, može biti veoma zanimljiva i interesantna, pogotovo ako se igra s mlađom djecom.

Starijoj djeci možete postaviti granice da zamišljeni predmet traže isključivo u prijevoznom sredstvu na primjer, dok mlađim mališanima ipak malo popustite. Generalno, igra je važna jer se djeci kroz nju proširuje fond riječi, podstiče pamćenje, a vrijeme provedeno u interakciji sa njima, mališanima veoma znači.

Zanimljiva igra o životinjama

Kako djeca već od prve godine prepoznaju većinu životinja, igra o životinjama je vrlo jednostavna i zanimljiva, a predstavlja pravi predah kako za djecu, tako i za roditelje. U zavisnosti od uzrasta djece, teći će sama igra.

Postavljajući mlađim mališanima pitanja šta jede koja životinja, gdje živi, kako se oglašava - djeca uče o životinjama. Sa starijom djecom ova igra može biti još zanimljivija, i također veoma edukativna.

Ako se odlučite za igru o životinjama, možete napraviti i mini kviz i tako samu igru učiniti još interesantnijom za djecu, a ako smislite i neke nagrade, na pravom ste putu da vam putovanje protekne brže i zanimljivije uz djecu i dečije igrice.

Kroz igru ih možete upoznati sa različitim vrstama životinja koje će moći da vide na putovanju, pa tako ako idete na more, upoznajte ih sa morskim svijetom. Također, uz imitiranje životinja, djeca će se sigurno smijati i zabavljati, a nema sumnje da će i vama biti zanimljivo.

Igra asocijacija za razvijanje memorije

Asocijacije su danas veoma popularna igra, pogotovo kod starije djece, ali se lako može prilagoditi i mališanima svih uzrasta. Pravila su jednostavna - jedna osoba mora da smisli određenu riječ i najbolje je ograničiti se na predmete i unutrašnjost neke prostorije na primjer, dok drugi postavljajući pitanja pokušavaju da pogode šta je u pitanju.

Pitanja bi trebalo da glase tako da se na njih može odgovoriti samo sa da ili ne, jer to otežava dolazak do konačnog odgovora i samu igru čini uzbudljivijom. Igra asocijacija je dinamična, a djeca koja su takmičarski nastrojena, u njoj mogu da pokažu šta znaju.

Ako putujete sa malom djecom, igru prilagodite njima. Mnogo je varijanti, a igra je jako zabavna, pa će vam djeca tražiti da se igrate ove igre uvijek kada negdje putujete.

Zdravlje djece je na prvom mjestu tijekom putovanja, ali odmah iza se nalazi zabava. Svi navedeni prijedlozi za zabavu djece tijekom putovanja imaju istu suštinu - porodica na okupu. Kako bi i roditeljima i djeci bilo zanimljivo i opušteno tijekom putovanja, učestvujte svi u igricama.

Kada su smijeh i pjesma ono što boji vaše putovanje sa djecom, za mališane nema veće sreće ni bolje zabave. Dokazano je da ljudi iz djetinjstva više pamte vrijeme provedeno sa porodicom nego kupljenje igračke i različite stvari. Zato se potrudite da im svako putovanje učinite zanimljivijim i vrijednim pamćenja!

Autor: Dragan Antić

Čuvarkuća na Facebooku


Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0