Kako zabraniti psovke

Objavljeno 19.09.2015. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

Kada dijete uđe u fazu psovanja, roditelji često nisu sigurni kako da reagiraju, pogotovo ako se i njima samima često omaknu takve riječi i izrazi.

Nemojte ih kažnjavati 
Psovke i ružni izrazi su poput poštapalica i slenga sastavni dio komunikacije. Nije pametno izričito ih zabranjivati djetetu, jer ga time onesposobljavate za snalaženje u vanjskom svijetu. Podrazumijeva se da to ne treba postati pravilo i svakako ga ne treba poticati. No, psovanje ne treba kažnjavati na grub način jer će djetetu po  principu "zabranjenog voća" upravo ove riječi postati najdraže. 

Ignorirajte 
Najbrži način da dijete prođe ovu fazu jest da mu dopustite da ih izgovara bez straha od vaše kazne. Umjesto kazne, pokušajte ignorirati ovakav rječnik. Većina djece predškolskog uzrasta pokušava isprovocirati reakciju svojih roditelja te istovremeno misle da će vam korištenjem rječnika odraslih postati bliži. 

Budite dobar primjer 
Međutim, ukoliko po vašem mišljenju dijete pretjeruje, postoji nekoliko mogućih oblika sprečavanja. Najprije mu jasno i nedvosmisleno recite da ne želite to slušati. Dalje, budite sigurni da ste dobar primjer, to jest da od vas ili vaše najbliže okoline ne može čuti takvo nešto. Objasnite mu da, kada je u vašem društvu, mora koristiti odgovarajuće riječi, baš kao što ih koristite i vi. To je slično kao što postoje pravila ponašanja u kući i pravila ponašanja u vrtiću.

Soba za psovke
Ako vaš razgovor i dalje ne bude imao efekta, primjerena kazna je da odredite mjesto gdje se ove riječi mogu izgovarati i kada ih dijete počne izgovarati, jednostavno ga pošaljite u tu prostoriju. Prije nego što to učinite, također upozorite dijete što će se dogoditi. Ponovite mu da vam se ne sviđa takav rječnik i da će od sada svaki put kada bude upotrebljavao takve riječi morati otići u prostoriju u kojoj će biti sam sve dok se ne smiri i shvati da se u društvu mora drukčije ponašati i izražavati. 

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Nekoliko savjeta kako bezbolno proći fazu dječjeg psovanja.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0