Kakva mora biti školska torba?

Objavljeno 18.08.2016. | Dobna skupina: 3-7, 7+

Dobra školska torba treba biti primjerena težini i uzrastu djeteta, težine najviše 10 posto tjelesne težine djeteta.

Što je dijete mlađe, to je dopušteno opterećenje manje i za djecu koja imaju između 6 i 7 godina ne bi smjelo iznositi više od 5 do 10 posto njihove tjelesne težine. Prekomjeran teret školske torbe, kao i njeno nepravilno nošenje je opterećenje za dječju kralježnicu, najviše u cervikalnom i lumbalnom dijelu. Posljedice preteške školske torbe mogu biti bolovi u ramenima, trnjenje u rukama i prstima i zamor vratne i leđne muskulature, što vodi nepravilnom držanju tijela.

Prekomjeran teret školske torbe, kao i njezino nepravilno nošenje je opterećenje za dječju kralježnicu.

Istraživanja koja su provođena u Hrvatskoj pokazala su da su zbog prevelike težine torbe najviše ugroženi prvašići i da je 86 posto učenika prvih razreda opterećeno školskom torbom težom od preporučene, a njih 6,4 posto nosi torbu koja teži više od 20 posto tjelesne težine djeteta.

Pravilan odabir školske torbe

Pravilan odabir školske torbe olakšava školarcu nošenje teške torbe, a ergonomski oblikovanom torbom teret će se rasporediti na kralježnici i spriječiti nepravilno držanje uz popratno slabljenje okolne muskulature kralježnice. Pri kupnji torbe ne bi se trebalo štedjeti i potrebno je torbu isprobati i procijeniti odgovara li djetetu.

  • Treba izabrati što lakšu torbu kako bi opterećenja za dijete bilo što manje.
  • Naramenice trebaju biti dovoljno široke, kako se ne bi utisnule u ramena, ali ne preširoke kako ne bi pritiskale pazušne jame i na taj način sprečavale uredan krvni protok kroz velike krvne žile koje prolaze ramenima i nadlakticom.
  • Veličina i oblik torbe treba biti takav da torba ne "sjedi" na guzi djeteta i da ga pri hodu ne udara po leđima. Prevelika torba kojoj je težište vrlo nisko može pogodovati padu djeteta na leđa ili ako je težište visoko na vratu padu prema naprijed.
  • Torba treba biti napravljena od nepromočivog materijala i imati "mačje oči" ili svjetleće trake kako bi dijete u sumrak ili navečer bilo uočljivo.
  • Jako je važno upozoriti dijete da pravilno nosi torbu, nikako na jednom ramenu nego na leđima.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Autor: Branimira Mrak

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

2

Prekomjeran teret školske torbe, kao i njeno nepravilno nošenje je opterećenje za dječju kralježnicu, najviše u cervikalnom i lumbalnom dijelu.

Napomena
Pravilan odabir školske torbe olakšava školarcu nošenje teške torbe, a ergonomski oblikovanom torbom teret će se rasporediti na kralježnici i spriječiti nepravilno držanje uz popratno slabljenje okolne muskulature kralježnice.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing