Kakvi smo roditelji - 2. dio

Objavljeno 31.01.2012. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Postoje dva osnovna tipa roditelja - roditelj kipar i roditelj vrtlar. Saznajte kojem tipu vi pripadate.

Roditelj kipar i roditelj vrtlar

Da bi bolje objasnili ta dva viđenja roditeljstva, neki autori često kao metaforu uzimaju kipara i vrtlara kao dva tipa roditelja. Kipar, roditelj starog pristupa, želi oblikovati dijete (napraviti čovjeka od njega) i krajnji mu je cilj primjereno ponašanje djeteta i pri tome prosuđuje što je kod djeteta prihvatljivo, traži od njega određena ponašanja za koja ga nagrađuje, a za neprikladna kažnjava.

Roditelj vrtlar želi podizati svoje dijete tako da ga dovede do ostvarenja njegova punog ljudskog potencijala i zrele integrirane osamostaljene osobnosti. Pri tome mu daje svoju prisutnost, bliskost i održava povezanost, odnosno ispunjava primarne potrebe da bi se prirodni razvojni procesi mogli odvijati.

Roditelj kipar smatra da dijete treba naučiti iz lekcija i da ga treba podučiti životu i pri tome su glavno sredstvo posljedice i dosljednost bez kompromisa u njihovoj primjeni. Roditelja vrtlara zanima sazrijevanje osobnosti i čuva djetetovo povjerenje i ljubav u sebe kao roditelja te utječe na dijete onda kada je receptivno i osluškuje svoju intuiciju i unutarnje osjećaje. Dijete tada samoinicijativno usvaja poželjna ponašanja i pravila promatrajući roditelja s kojim je povezano te rado sluša i prihvaća inicijativu.

Roditelj vrtlar svjestan je da je najveća potreba djeteta, dok traje problem i kriza u odnosu, da bude sigurno kako to neće ugroziti njihovu povezanost i čuva djetetovo povjerenje čak i kad je samo dijete postalo nemoguće

Roditelj kipar traži metode, tehnike i vještine koje bi primijenio na djetetu da bi ga oblikovao i odgajao. Realnost je da još uvijek većina literature o roditeljstvu nudi savjete i tehnike jer se to čini lakšim i logičnijim roditeljima kada se nađu u problemu pa se te knjige rado i kupuju. Pri tome se dijete tretira kao objekt, a roditelj primjenjujući instrukcije u odnosu s djetetom, gubi svoju autentičnost, što izluđuje i zbunjuje djecu jer ona očajnički trebaju i žele stvarni odnos i kontakt s roditeljem koji ima svoj stav.

Kad se pojavi problematično ponašanje kod djeteta i ono postane nemoguće, roditelj vrtlar pita se što je to krivo u  njihovom odnosu na što dijete reagira i zastane dok ne shvati što se događa, a onda miče prepreke daljnjem razvoju djeteta ili se postavlja kategorično ako dijete treba to iskustvo. Roditelj kipar pita se što sad ne valja s djetetom i nastoji pritiskati i raditi više nad djetetom da ga popravi i promijeni mu ponašanje želeći mu dati lekcije koje će sigurno zapamtiti.

Roditelj vrtlar svjestan je da je najveća potreba djeteta, dok traje problem i kriza u odnosu, da bude sigurno kako to neće ugroziti njihovu povezanost i čuva djetetovo povjerenje čak i kad je samo dijete postalo nemoguće. Ovo roditeljstvo zahtijeva više strpljenja i rada u prvim godinama, ali i ima dugoročne posljedice za cjeloživotni odnos, a pogotovo za razvoj zdrave osobnosti i emocionalno i socijalno sazrijevanje. Roditelj vrtlar jako dobro razumije nužnost postavljanja granica djetetu kad god je potrebno, te uvođenja nužnih pravila i svojim čvrstim i autentičnim stavom daje djetetu mogućnost da se njegov sustav nauči nositi s frustracijom i razvije sposobnost prilagodbe na neprihvatljive situacije koje će ga čekati u životu. Razumije da odlučno “Ne” omogućuje djetetu da ima kontakt s autentičnom osobnom granicom roditelja i kroz to ga dublje upoznaje te ga time uči postavljati buduće vlastite granice.

Primjer različitih pristupa

Na primjer, ako trogodišnjak udari mlađu seku bebu, roditelj kipar će požuriti da mu odmah očita lekciju oštrim stavom raznih ekspresija, da mu to nikada više ne bi palo na pamet. Osudit će to ponašanje i tretirati dijete kao počinitelja lošeg djela kojega se treba sramiti. Ono će osjetiti veliki strah, sram, potisnuti ljutnju i negdje primiti na znanje da ne može računati na roditelja i osjetiti se odbačeno i nesigurno. Promijenit će ponašanje, ali mu sestrica neće biti draža, smanjit će se povjerenje u roditelja i povezanost i ugradit će u sebi još koju ciglu lošeg stava o sebi.

Roditelj vrtlar će razumjeti da je dijete u velikoj frustraciji kroz koju ne može samo proći, da osjeća da je njegova povezanost s roditeljima, koja mu je najvažnija stvar na svijetu, sada, pojavom sestrice, ugrožena i da je aktiviran instinkt očuvanja te povezanosti

Roditelj vrtlar će razumjeti da je dijete u velikoj frustraciji kroz koju ne može samo proći, da osjeća da je njegova povezanost s roditeljima, koja mu je najvažnija stvar na svijetu, sada, pojavom sestrice, ugrožena i da je aktiviran instinkt očuvanja te povezanosti. Dijete nema još pozitivne emocije prema bebi i trenutačno osjeća nesigurnost i ljubomoru te samo želi da bebe nema. Udarac će roditelj shvatiti kao izraz krajnje nemoći djeteta da riješi neželjenu situaciju i uvidjeti kako sad dijete treba potvrdu da beba neće pokvariti njihov odnos. Dat će prigodu djetetu da izrazi svoj strah i ljutnju, te moguću mržnju i kaže kako se osjeća te ga pritom neće osuđivati.

Čvrsto održavajući povezanost gledanjem u oči, nježnim glasom i toplim dodirom pomoći će djetetu da prođe kroz frustraciju i ljutnju na bebu, uvodeći ga u tugu i suze. Pritom će biti potpora i utjeha, ali i izvor neumoljive spoznaje za dijete da će od sada morati dijeliti roditelje s novom bebom. To će dijete uspjeti proći proces autoadaptacije na novu situaciju, smanjit će se naboj prema bebi, ali ne kroz potiskivanja, nego kroz izražavanje emocija i otvorit će se prostor za prihvaćanje i voljenje bebe, a s roditeljem će produbiti povezanost osjećajući da mu može vjerovati i u najdelikatnijim situacijama. Osjećaj vlastite vrijednosti i samopoštovanja neće biti narušen. 

Autor: Tomislav Kuljiš

4 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Dva se najčešća tipa roditelja nazivaju roditeljem kiparom i roditeljem vrtlarom. Time se opisuju pristupi roditeljstvu, od kojih je jedan usmjeren na ispravljanje negativnog ponašanja, a drugi na zadovoljavanje emocionalnih potreba djeteta.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0