Kakvi smo roditelji - 3. dio

Objavljeno 01.02.2012. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Kako roditeljski pristupi formiraju osobnost kod djece? Kakvo će dijete biti ono roditelja kipara, a kakvo roditelja vrtlara?

Formiranje osobnosti

Oba pristupa ostavit će traga na formiranje osobnosti djece. Roditelj kipar će s vremenom formirati ono što nazivamo dobro odgojeno dijete, poslušno i dobro uklopljeno u okolinu tako što odustaje od sebe kad je u sukobu s njom. To dijete uvijek zna što se od njega traži i skenira kroz život što se isplati raditi da dobije pohvale i nagrade, ali kao osoba, u budućnosti, često ne zna što bi stvarno htjela i tko je ona.

Dobro odgojena djeca kao odrasle osobe često završavaju na terapijama s pitanjem: sve sam postigla što je trebalo, a u sebi sam prazna i nesretna, tko sam ja? Neka djeca su rođena s jakim temperamentom i burno reagiraju na roditeljska nastojanja da ih oblikuju i slome. Uspijevaju se odupirati tako što ostaju u stalnom oscilirajućem otporu i sukobu s njima što, nažalost, ostavlja posljedice na emocionalno sazrijevanje. Osjećaj vlastite vrijednosti grade na samopouzdanju razvijajući vještine i stječući dobra s čime se identificiraju.

Dijete roditelja vrtlara ima sve preduvjete za sazrijevanje i razvija se u emocionalno zrelu osobnost sa snažnim osjećajem sebe, svojih granica, u kontaktu je sa svojim emocijama i uvijek jasno osjeća što želi i što je ispravno jer osjeća što je pošteno i moralno. Uviđa pravila ponašanja u društvu i poštuje ih, ali svoj život kroji po svojoj mjeri i osjeća se ispunjeno. Ono se kao osoba poslije zna izraziti i postaviti i nema potrebu da to bude na štetu drugih. Ima dobar odnos sa sobom i s drugima. Tuđi ga stavovi ne mogu pokolebati zato što vjeruje u sebe, njegov osjećaj vlastite vrijednosti dolazi kroz samosvijest i samopoštovanje i ne ovisi o vanjskim utjecajima.

Autor: Tomislav Kuljiš

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Dijete roditelja vrtlara ima sve preduvjete za sazrijevanje i razvija se u emocionalno zrelu osobnost sa snažnim osjećajem sebe, svojih granica, u kontaktu je sa svojim emocijama i uvijek jasno osjeća što želi i što je ispravno.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0