Kamut - drevna egipatska pšenica

Objavljeno 19.08.2011. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Kamut je vitaminima bogata pšenična vrsta koja se uzgaja samo u ekouzgoju.

Poprilično nepoznata žitarica na našim prostorim zapravo je drevna sorta pšenice koja se uzgala u starom Egiptu. Ponovno je otkrivena iza drugog svjetskog rata, kada je i dobila ime kamut, što na staroegiptskom znači pšenica.  Danas kada se sve glasnije govori o zdravoj prehrani i biouzgoju kamut postaje sve traženija namirnica. To može zahvaliti činjenici da je strahovito otporna na rigorozne uvjete kultiviranja i pogodna je za biološki uzgoj gdje će davati visoke prinose. Ukoliko kupujete kamut možete biti sigurni da ste kupili namirnicu iz strogog biološkog uzgoja, budući da se kamut samo tako i uzgaja.

Kamut je i u hranjivosti superiorniji pšenici, sadrži 20-40 posto više bjelančevina, više masnoća, više aminokiselina, vitamina ( A, B i C) i minerala (željeza, kalija, magnezija). Okus kamuta je bogat i slatkast, te su je mnogi prozvali slatka pšenica.  Izuzetno je pogodna hrana za aktivne ljude zbog višeg sadržaja masnoće i veće energetske vrijednosti, te za one koji ne podnose gluten ili su alergični na neki drugi sastojak pšenice budući da je istraživanjem dokazana veće podnošljivost kamuta od obične pšenice (70 posto).

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Lokacija

3

Kamut je još relativno nepoznata namirnica i nije dostupan u svim trgovinama.
Sigurnost

3

Izvrstan je za osobe koje ne podnose gluten, ali ipak ga treba oprezno uvoditi u prehranu.
Ukupni dojam

4

Kamut je izvrsna namirnica i zato što se isključivo biološki uzgaja.

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije