Kod prvih djetetovih ugriza recite odlučno NE!

Objavljeno 23.07.2014. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7

Grizenje je prirodno za malo dijete, to je način učenja i upoznavanja svijeta koji ga okružuje. Malo dijete koje je ugrizlo roditelja, brata, vršnjaka ne razumije da je nekome naudilo.

Od djetetova rođenja usta i područje koje ih okružuje za bebu su najvažniji dio tijela, ustima traži majčina prsa i sisanje je za bebu najveći užitak. Kako beba raste ne ograničava se samo na hranjenje nego ustima želi otkriti i upoznati sve što uspije dohvatiti.

Nakon pojave prvih zubića prebacuje se s lizanja i sisanja na grizenje i to joj postaje način komuniciranja, iskazivanja osjećaja i želja. Grizenjem privlači pozornost na sebe, tako izražava frustraciju, kad je ljuta ili uplašena. Prilagođene igračke od tvrde plastike pomoći će bebi, ne samo da umiri bolne desni, nego i da oralnim putem zadovolji svoju radoznalost.

Jako malo dijete ne razumije da ugrizom može nekoga ozlijediti

Prvi puta kad vas beba ugrize jasnom porukom, intonacijom i govorom tijela pokažite joj da to ne smije činiti. Jako malo dijete ne razumije da ugrizom može nekoga ozlijediti. Kada dijete starije od dvije godine grizenjem drugih riješava svoju ljutnju, važno je da s njim komunicirate kako biste otkrili zašto to radi. Pitajte ga zašto je nezadovoljno, pokušajte uočiti što ga muči. Ako je ugrizlo drugo dijete kako bi se izborilo za igračku objasnite mu da će brže stići do igračke ako je ljubazno, a ne agresivno.

Neodobravanjem i pravovremenom reakcijom zaštitit ćete sebe i svoje dijete od neugodnosti i problema koje možete imati kada dijete krene u jaslice ili vrtić.

Ako, i nakon vaših ozbiljnih objašnjenja i pokušaja da otkrijete zašto to čini, dijete i dalje grize druge učestalo i snažno ili čak samo sebi nanosi bol ugrizima, posavjetujte se s pedijatrom ili dječjim psihologom.

Izvor: Moje dijete

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

0

Malo dijete koje je ugrizlo roditelja, brata, vršnjaka ne razumije da je nekome naudilo.

Napomena
Prvi puta kad vas beba ugrize jasnom porukom, intonacijom i govorom tijela pokažite joj da to ne smije činiti.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0