Koje savjete majke mogu, a koje ne moraju poslušati

Objavljeno 11.08.2016. | Dobna skupina: Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Mlade majke su često primorane slušati savjete o njezi bebe. Kako stati na put nepoželjnim kritikama a ne ispasti nepristojna?

Jednom kada postanete majka, lako vam se može dogoditi da svatko ima poneki savjet za vas, od vaše majke, preko svekrve pa sve do prodavačice u lokalnoj trgovini. Kada imate bebu morate se pomiriti sa činjenicom da ćete se, svaki put kada izađete na ulicu, suočavati s raznim komentarima, počevši od onih koji će izražavati divljenje pa sve do kritika koje vam se nimalo neće dopasti. Beba predstavlja nešto o čemu svako želi nešto prokomentirati. Nekada su ti kometari pozitivni i izražavaju simpatiju na račun izgleda vaše bebe: Pogledaj kako je slatka!, Vidi kako se slatko smije!, Baš ima krasne okice!. Međutim, ti komentari nekada mogu biti i krajnje iritantni, recimo: Srce malo, pa ona se smrzava!


Mama je autoritet

Majke trebaju slijediti svoj osobni osjećaj. Ne postoje posebna pravila koja treba naučiti da bi netko postao "dobra majka", već je potrebno stalno pokušavati, pa i griješiti, kako bi se došlo do onoga što je ispravno. Nepoželjne kritike s ulice jednostavno treba zaboraviti. Međutim, kada tako nešto pokažu i članovi porodice, situacija često može biti poprilično neugodna.

Činjenica je da će vam najviše savjeta dati vaša majka, ali i svekrve. Obje su osobe sa životnim iskustvom, nekoliko poroda iza sebe, podigle su djecu na noge, tako da misle da znaju što je najbolje i za vaše dijete. Međutim, i u tim situacijama pratite svoje instinkte i radite onako kako vama odgovara.

Prepoznajte dobre savjete!

Ukoliko vam se ne sviđa kako netko od vaših bližnjih tretira vaše dijete, slobodno mu to i recite!

Bez obzira na moguće konfliktne situacije, nemojte svaki savjet odmah odbacivati. Kao što trebate ignorirati nepoželjne savjete, tako pstavite ipak jedno uho otvoreno za savjete koji mogu biti korisni. Bake i djede, rođaci, prijatelji, pa i gospođe iz parka ili s ulice iza sebe vjerojatno imaju ogromno životno iskustvo i znanje, za koje bi bila velika šteta da ostane neiskorišteno. Starije generacije imaju dragocjeno strpljenje koje mlađim ljudima obično nedostaje. One mogu biti jako dobre dadilje koje će djecu moći zabaviti na jednostavan način, a roditeljima dati šansu da malo predahnu.

Nemojte zaboraviti da, koliko god vam smetaju kritike, one neće vječno trajati. Jednog dana doći će i vaš red da budete nepresušan izvor znanja o tome kako se čuvaju djeca. Sjetite se tada kako je vama godilo slušati razne savjete pa imajte takta kada ga budete poželleli podijeliti s drugima!

Autor: Čuvarkuća uredništvo

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Ignorirajte nepoželjne savjete ali prihvatite neke koji vam se čine smislenima!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0