Koje socijalno-emocionalne prekretnice će vaše dijete doživjeti tijekom prve godine života?

Objavljeno 08.08.2016. | Dobna skupina: 0-1

Tijekom prve godina života djeca prolaze kroz neke uobičajene razvojne prekretnice.

Novorođenče s okolinom komunicira plačem, dajući do znanja o svojim trenutnim potrebama. Socijalni smiješak kao reakcija na okolinu javlja se između drugog i trećeg mjeseca. Glasno smijanje pojavit će se otprilike s četiri mjeseca starosti kada bebe počinju sve više glasovno reagirati na interakciju s roditeljima.  

Do kraja šestog mjeseca beba počinje izražavati četiri primarne emocije - ljutnju, strah, radost i tugu

U ovoj dobi beba preferira interakciju s roditeljima u odnosu na interakciju s nepoznatima što je znak uspostavljenje privrženosti između roditelja i djeteta. Privrženosti postaje najjasnija u trećoj četvrtini prve godine i ostaje vrlo snažna do približno druge godine. Jedan od najjasnijih znakova privrženosti jest da blizina skrbnika znatno umanjuje djetetovu uznemirenost.

Do kraja 6. mjeseca života beba izražava sve četiri primarne emocije (ljutnja, strah, radost, tuga), a u ovoj dobi može i  uskladiti svoja emocionalna stanja s drugima pa se npr. smije kada se i mama i tata smiju. Između šestog i osmog mjeseca bebe jasnije počinju razlikovati poznate od nepoznatih ljudi, a u javlja se i separacijski strah koji se vidi u protestu djeteta prilikom odvajanja od roditelja ili u prisutnosti nepoznatih osoba. Između 8. i 9. mjeseca bebe svjesno traže podatke o emocionalnom stanju majke, kao uporište za vlastito ponašanje i vlastite emocionalne reakcije.

Izvor: Rebeka Bulat , dipl. psiholog-profesor, Certificirani Baby Signs ® Instruktor

Autor: Baby Signs

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing