Koji je ispravan položaj pri dojenju?

Objavljeno 06.09.2011. | Dobna skupina: Prije poroda, 0-1

Svladavanje dojenja najvažnije je u prvim danima s bebom. Evo na što obratite pažnju.

Sitne nespretnosti u počecima dojenja su normalne i očekivane. Kako bi što lakše u svoju svakodnevnu rutinu uključili i dojenje dobro je znati nekoliko praktičnih savjeta. Jedan od njih je i kako pronaći ispravan, a za vas ugodan položaj. S vremenom vam savjeti neće trebati, ali za početak su oni jako korisni. Dojenje će vas osloboditi teglenja torbi s bočicama, ali možete si život zagorčati krivom odjećom. Slijede savjeti iz iskustva.

Ispravan položaj kod dojenja podrazumijeva onaj položaj u kojem je djetetova glavica u povišenom položaju, odnosno da je u višem nivou od želuca. U tom položaju zrak koji dijete može usisati s mlijekom će se  lakše podići do vrha želuca i olakšati podrigivanje. Znači vi se ugodno smjestite u sjedeći položaj, djetetovu glavicu oslonite na vašu podlakticu, tako da mu je gornji dio tijela i glava u povišenom položaju. Svakako pripazite na ručicu koja ja uz vaše tijelo da mu je slučajno nezgodno ne pritisnete, a drugu ručicu mu ostavite slobodnu. Vrlo brzo će vas dijete htjeti s tom ručicom dodirivati i dodatno osnažiti kontakt sa svojom mamom. U tome ćete uživati oboje.

Ispravan položaj kod dojenja podrazumijeva onaj položaj u kojem je djetetova glavica u povišenom položaju, odnosno da je u višem nivou od želuca. U tom položaju zrak koji dijete može usisati s mlijekom će se  lakše podići do vrha želuca i olakšati podrigivanje

Preporuča se da se kod svakog podoja isprazne obje dojke, no vidjet ćete i sami da to nije moguće u svakom slučaju. Bilo bi dobro da vodite dnevnik dojenja u kojem ćete upisati kada, koliko i kojom dojkom ste podojili dijete. Možda vam se to sada čini nepotrebnim, no vjerujte, iscrpljeni pri uhodavanju dojenja nećete se baš uvijek sjećati s kojom ste dojkom započeli i završili podoj. Dnevnik će vam olakšavati i odlaske pedijatru, moći ćete pratiti djetetov ritam dojenja i  napredak, skokove u razvoju i potražnji mlijeka, a imati ćete divni pisani trag za budućnost. Još jedna stvar na koju morate pripaziti je odabir grudnjaka i odjeće. Ukoliko se dogodi da niste u intimi vlastitog doma i da morate podojiti dijete cijeniti ćete što niste obukli haljinu koje se skida preko glave i grudnjak s klasičnim kopčanjem. Birajte grudnjake za dojilje, a sva odjeća neka bude napravljena tako da ima prednje kopčanje kako bi što jednostavnije došli do dojke.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0