Koji se pregledi obavljaju u trudnoći?

Objavljeno 16.08.2011. | Dobna skupina: Prije poroda

Korisno je znati kakvi vas sve pregledi očekuju u trudnoći i što od njih očekivati, stoga donosimo popis preporučenih pregleda i pretraga.

Prvi pregled u trudnoći

Prvi pregled – potvrda trudnoće, obavlja se najčešće u 6-8 tjednu ili desetak dana od izostanka menstruacije. Postupak pregleda:

 • ginekolog učini vaginalni pregled, ULTRAZVUK i  PAPA test
 • ginekolog porazgovara s trudnicom ciljano o eventualnim bolestima i bolestima u obitelji. Važno je spomenuti: povišen krvni tlak u obitelji ili prethodnoj trudnoći, poremećaji vezani uz šećernu bolest u obitelji ili prethodnoj trudnoći, a posebno je bitan dijabetes tipa 1 radi ovisnosti o inzulinu u slučaju kojeg se, oko 12. tjedna radi OGTT test (test opterećenja organizma glukozom). U slučaju poremećenog OGTT testa on se ponavlja u 20. tjednu, a preporuča se i 3D anomaly scan oko 22 tjedna trudnoće
 • ordiniraju se klasične pretrage u ranoj trudnoći: KG, Rh, testovi senzibilizacije, GUK, KKS, HbsAg (test na hepatitis B), eventualno urinokultura ako je žena sklonija uroinfekcijama, neki preporučaju i TORCH test

Drugi pregled u trudnoći

Drugi  pregled obavlja se četiri tjedna nakon prvog. Između 11. i 14. tjedna trudnicama se nudi “kombinirani probir”. To je vrlo korisna pretraga na najčešće anomalije u djece (najčešći je Down-ov sindrom).  Buduće majke koje nisu stigle ili su dvojile bi li ili ne učinile “kombinirani probir”, mogu između 16.-20. tjedna učiniti Triple test s istim ciljem, no preciznost ovakvih nalaza je daleko manja.

Daljnje kontrole u trudnoći

Daljnje kontrole do 32. tjedna obavljaju se svaka četiri tjedna pod uvjetom da je u trudnoći sve otpimalno. Slijede pregledi u 35. - 36. tjednu, a zatim jednom tjedno sve do termina. Neki ginekolozi preporučaju obrisak vrata maternice u razdoblju 14.-16. tjedna i to radi  klamidije,mikroplaze i ureaplazme,  s obzirom da postoji mogućnosti  spontanog pobačaja u slučaju ovih infekcija.

 • kod Rh negativnih trudnica, između 24-28 tjedana, ponavljaju se testovi senzibilizacije (COOMBS test)
 • u 28. tjednu se ponavlja KKS
 • CTG (kardiotokografski zapis) se može raditi već oko 30.-tog tjedna, no nije neophodan, obično se radi s 34.-35. tjedana, a zatim kod svakog pregleda
 • u razdoblju od 35. do 37. tjedna preporuča se obrisak međice na BHSB (B strep, betahemolitički streptokok)
 • terminski pregledi obavljaju se od 37. do 42. tjedna i individualno su prilagođeni, ovisno o pripremnim trudovima i stupnju otvorenosti ušća maternice
 • pregled plodne vode smislen je jedino kod sumnje na fetalnu patnju i u Hrvatskoj se polako smanjuje njegova upotreba, a izvodi se pod uvjetom da ga je moguće učiniti (otvoreno ušće maternice) i da se radi u ili oko termina. Nakon same špice termina (nakon 40. tjedna), pregled plodne vode može biti koristan u slučaju nesigurnog termina  te za procjenu koliko je vremena preostalo do termina.
 • ultrazvuk se nerijetko radi gotovo kod svakog pregleda. Za njega nema prave medicinske potrebe, ali je koristan jer osigurava budućoj majci unutarnji mir vizualizacijom djeteta i njegovih kretnji, grimasa lica, ali i kada otac prisustvuje pregledu radi tzv. familijarizacije oca s nerođenim djetetom i njegovim boljim osjećajem razumijevanja trudnice i povezivanja s nerođenim djetetom putem vizualizacije.
 • kod svakog pregleda mjeri se krvni tlak, tjelesna težina i pregled mokraće

Autor: Saša Jukić

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing