Koji su postupci za prijavu djeteta?

Objavljeno 17.08.2011. | Dobna skupina: 0-1

Što i kako treba činiti kada se prijavljuje dijete? Odgovara Čuvarkućin odvjetnički tim.

Prijava rođenja djeteta

Rođenje djeteta se prijavljuje u matičnom uredu nadležnom prema bolnici/mjestu gdje je dijete rođeno i to u roku od 30 dana od dana rođenja djeteta. Potrebna je prisutnost oba roditelja jer se roditelji moraju usuglasiti oko osobnog imena djeteta. U matičnom uredu ćete dobiti i detaljne (pisane) upute kamo i kako dalje s prijavama. Kada dobijete rodni list, domovnicu i OIB, potrebno se javiti MUP-u (P.U.Zagrebačka) radi prijave prebivališta te određivanja MBG-a djeteta. Pred MUP-om je dovoljna prisutnost jednog od roditelja, osim u slučaju da roditelji imaju različito prebivalište, kada je potrebna pisana suglasnost drugog roditelja na odluku o prebivalištu djeteta. Odmah potom se može podnijeti (na MUP-u) i zahtjev za izdavanje putovnice djeteta (za što je prethodno potrebno slikati dijete, što zapravo predstavlja najteži dio jer mora biti u okomitom položaju na bijeloj podlozi, a ne može još sjediti?!).

Prijava HZZO-u

Radi ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu djeteta potrebno je javiti se nadležnom HZZO-u po prebivalištu, pri čemu se zaposleni roditelj preko kojega će dijete biti osigurano obraća poslodavcu ili izravno HZZO-u, a nezaposleni roditelj (bez obzira je li prijavljen na Zavod za zapošljavanje ili ne), direktno HZZO-u. Za prijavu su potrebne sljedeće isprave: izvadak iz matice rođenih djeteta, potvrda o MGB-u za dijete, uvjerenje o prebivalištu za dijete; zdravstvena iskaznica od roditelja preko kojeg će dijete biti osigurano.

Prijava za poreznu olakšicu

Radi ostvarivanja prava na poreznu olakšicu roditelj koji koristi to pravo podiže poreznu karticu kod svog poslodavca te istu ovjerava u nadležnoj poreznoj upravi uz rodni list djeteta.

Jednokratna pomoć

Zahtjev za jednokratnu pomoć za dijete (mjera iz ZORIRP-a) podnosi se u HZZO po majčinom prebivalištu , a potrebna je preslika izvatka iz matice rođenih djeteta te uvjerenje o prebivalištu za majku i dijete. 

Autor: Irena Šribar Radić

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0