Kojim jezikom govori predrođenče?

Objavljeno 20.07.2016. | Dobna skupina: Prije poroda

U trbuhu je dijete još zaštićeno i izolirano od vanjskog svijeta, ali to ne znači da dijete ne provodi dane u majčinu trbuhu učeći i upijajući svim osjetilima događaje iz okoline.

Kako prolaze dani pa tjedni trudnoće roditelji su nestrpljivi vidjeti i upoznati svoje dijete, pogledati ga u oči, omirisati ga, dodirnuti, komunicirati s njime… Za sada skriveno i zaštićeno od pogleda, predrođenče ne živi neki svoj izolirani život,  čekajući pasivno svoj porod da bi onda pokazalo svoje osobine, nego aktivno uči upijajući svim svojim osjetilima događaje iz okoline. Razvoj osjetila (vid, sluh, opip, kinestetički osjet, miris) počinje od začeća, a to nudi velike mogućnosti interakcije nerođenog djeteta s roditeljima i njegovog prenatalnog učenja.

Dijete se kupa u vibracijama zvukova koji rade valove u plodnoj vodi: svaki dodir, kuckanje i prenošenje ritma preko stijenke trbuha donose djetetu neku poruku

Dijete se prije svega kupa u različitim vibracijama zvukova koji radeći valove u plodnoj vodi prolaze kroz stijenku majčinog  trbuha i maternice preko kože putem osjetilnih tjelešaca za vibraciju. Svaki dodir, kuckanje i prenošenje ritma preko stijenke trbuha donose djetetu neku poruku.  Strukturirani dodiri koji prate neku pjesmicu, glazbeni stavak, brojalicu – šalju vibracije koje miluju i masiraju cijelo njegovo malo tijelo. Kasnije, razvojem organa sluha proširuje se frekventni spektar  te već nakon 24. tjedna postoji interaktivno slušanje što omogućuje izmjeničnu komunikaciju djeteta sa drugima.
Ono osjeti a zatim čuje zvukove majčinog organizma, majčinog i očevog glasa, braću i sestre, glazbu, zvukove okoline u kojoj  se majka kreće, živi, radi...Ipak, stalna zvučna kulisa najdraži je zvuk majčinog srca, ritam koji umiruje i govori da je sve u redu i da  je mama tu.

Stalna zvučna kulisa najdraži je zvuk majčinog srca, ritam koji umiruje i govori da je sve u redu i da  je mama tu

Pjevanje djetetu, plesanje, sviranje, izlaganje glazbi umirujućih klasičnih ritmova, nježan i pažljiv djetetu usmjeren govor – dijete će po rođenju prepoznati, lakše se umiriti i osjećati se sigurno ponovite li iste uspavanke, iste riječi, iste melodije. Jer dijete ima razvijeno prenatalno zapamćivanje.

Svjetlo koje prodire u djetetovu „prvu učionicu“ donosi spektar crveno narančastih tonova koje dijete nakon 5. mjeseca starosti osobito zamjećuje ukoliko je svjetlost intenzivnija  te je predrođenče spremno za igru svjetla i sjene, dana i noći – za pravo malo kazalište sjena!
Prenatalnu stimulaciju dobro je započeti nakon 20. tjedna trudnoće, provoditi je  kroz 10-15 minuta dnevno kako bi se harmonija privrženosti učvršćivala a ne ometala.

Prenatalnu stimulaciju dobro je započeti nakon 20. tjedna trudnoće, provoditi je  kroz 10-15 minuta dnevno kako bi se harmonija privrženosti učvršćivala a ne ometala

Brojne su dobrobiti od prenatalne stimulacije za dijete – osobito na planu društvenosti i osjećajnosti.  No, i majkama i očevima pomaže da se bolje povežu sa djetetom te je majkama porod olakšan a usklađivanje s novorođenčetom puno brže. Sudjeluju li očevi u prenatalnoj stimulaciji ojećaju se kompetentniji u brizi za tek rođeno dijete.
Na tragu svega rečenoga odgovorimo na pitanje postavljeno u naslovu: ritam, pokret, glazba, dodir, vibracija – to su "jezici" kojima govori  predrođenče, to su jezici kojima im možemo komunicirati ljubav i sigurnost. Tako se potiče prenatalna privrženost povezujući obitelj sa predrođenčetom dajući mu do znanja da je dio obitelji, željeno, voljeno i prihvaćeno. Treba li nam išta više za  sretan i stabilan početak novoga života?

Tečaj prenatalne komunikacije "Note ljubavi" u Zagrebu provodi  bračni par - dr Petar Krešimir Hodžić, liječnik i ing.  Rafaela Mrdjen Hodžić, dipl. biolog i glazbenica.

prof. Ljubica Duspara, psihologinja

Autor: Čuvarkuća uredništvo

3 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Svaki dodir, kuckanje i prenošenje ritma preko stijenke trbuha donose djetetu neku poruku. Strukturirani dodiri koji prate neku pjesmicu, glazbeni stavak, brojalicu – šalju vibracije koje miluju i masiraju cijelo njegovo malo tijelo.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0