Koju vrstu voća dati djetetu kada počinjemo s dohranom?

Objavljeno 24.03.2015. | Dobna skupina: 0-1

Čuvarkuća u suradnji s … Po kojem ključu odabrati voće s kojim će dijete započeti upoznavanje krute hrane? Evo nekoliko praktičnih savjeta

Pri odabiru voća i povrća za dohranu treba se odlučiti na raznovrsne i raznobojne plodove kako bi djetetu osigurali različite fitokemikalije koje posjeduju raznovrsna korisna djelovanja u organizmu.

Dohranu započnite s jabukom i kruškom u obliku sokova i kašica. Potom uvedite bananu, marelicu, breskvu, šljivu i bobičasto voće. Agrume (naranča, limun, grejpfrut, mandarina) uvodite se sporije i razrijeđene i to nakon navršenih deset mjeseci. Oni naime posjeduju potencijalno alergeno djelovanje. Slična je situacija i s koštuničavim voćem (orasi, badem, lješnjaci), a mnogi pedijatri savjetuju da se ove namirnice u prehranu uvode tek nakon drugog rođendana. Sa sušenim voćem također treba pričekati kako bi se izbjegao rizik od gušenja.

Agrume uvodite sporije i nakon desetog mjeseca života jer su potencijalni alergeni

Preporuke pedijatara i nutricionista ponekad ukazuju na potencijalne prednosti uvođenja povrtnih kašica prije voća kako se dijete ne bi navikavalo isključivo na sladak okus i kako bi lakše prihvatilo raznovrsno povrće koje je ponekad gorkog i trpkog okusa. Stoga se kao prve namirnice u dohrani nameću primjerice mrkva, buča, krumpir i cvjetača.

Autor: Darija Vranešić-Bender

4 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Dohranu započinite s jabukom i kruškom u obliku sokova i kašica. Potom uvedite bananu, marelicu, breskvu, šljivu i bobičasto voće.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing