Korisnička preporuka: Nek se zove Cvilidreta

Objavljeno 27.01.2012. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Priča korisnice Lucije Anić o tome što sve jedan par prolazi kad je o odabiru imena riječ. Imate li sličnu priču?

Muž Suprug ili kako se sad kaže MM i ja smo se oko imena za bebu, našu buduću bebu, dogovorili puno prije nego smo uopće znali da ćemo se vjenčati i uopće imati prinovu za cijeli život.

Za curicu između njegovih prijedloga Veronika, Vanesa ("Može i Vanessa") i Magdalena, ja sam izabrala Magdalenu.

Između mojih prijedloga Eva, Janja, Olga, Vida, Ljubica, Danica i Vjera, on je izabrao Magdalenu. Da, meni su ova imena predivna i, da, ja sam ljubiteljica starih imena. I da. Što je to sa muškima i imenom Vida? Trenutno su oko mene mlade majke ili one koje će to u idućih par mjeseci postati. Sve su predložile "Vidu" i svi muževi su se samo krevljelili, a neki su ozbiljno zaprijetili prijavljivanjem majke za nanošenje duševne boli nerođenoj.

Za dečka je bilo lakše, predložila sam Igora, Gorana i Roberta. On neće Igora, od Roberta su me sestre odgovorile (mlađa je godinama bila zaljubljena u jednog, oh, te tužne ljubavi), ostao je Goran. Negdje na pola puta ja sam odustala i da je naša zmajica zapravo zmaj, prepucavali bi se između Martina i Blaža. Vjerojatno bi eci peci pec odlučio. Mužev prijedlog je Oskar ("Može i Oscar."), no to svaki put ignoriram.

Za dečka je bilo lakše, predložila sam Igora, Gorana i Roberta. On neće Igora, od Roberta su me sestre odgovorile (mlađa je godinama bila zaljubljena u jednog), ostao je Goran. Da je naša zmajica zapravo zmaj, prepucavali bi se između Martina i Blaža

Dakle, znamo da je djevojčica i znamo joj ime. Bilo je skoro bezbolno. Sa obitelji nismo imali problema. Njegovima su se, istina, više svidjela imena koje je on predložio, a moji navijaju za Olgu ili Vjeru. Prihvatit će ono što mi odlučimo.

Kod prijatelja smo prošli u redu. Samo:

"Mogu li je zvati Megi?"

Ili

"Hoće biti Magda ili Lena."

Bit će, ako već moraju skratiti Magda. I to mi je lijepo. Za mene će biti Maggie May, jer obožavam Rod Stewarta.

Ono što je mene, zapravo, zaprepastilo, je mješanje poznanika ili, čak, polupoznanika u ime mojeg djeteta.

Možda je čudno, ali mene ne smeta kad me pitaju kako će zvati. Zadovoljna sam sa imenom i mislim da je normalno, nemam ga zašto kriti.

"Pa zašto?" obično se iskreno čude, pa čak i mršte poznanici. I onda su puni mudrosti i svojih prijedloga. Po njihovim reakcijama netko bi pomislio da sam dijete odlučila nazvati Amon Ra ili Kleopatra (OK, sad sam možda puna hormona, ali Kleopatra mi je sad lijepo ime).

Volim kad mi daju svoje prijedloge i obrazlažu zašto bismo baš tako morali nazvati svoju bebu. A ja si mislim, zašto ne odeš raditi svoju bebu, pa ju nazovi kako god hoćeš. Sigurno ti se neću mješati. I naravno, nikad to ne kažem.

"Pa od svih imena koje ste imali to je najgluplje." Odlično, plus 5, sjedi

Odlično mi je, kad meni koju sa sve strane lupaju hormoni i u cendravoj sam fazi (čak sam i ponosna na to da sam u cendravoj fazi, jer nikad nisam, inače, cendrava) kažu: "Pa od svih imena koje ste imali to je najgluplje." Odlično, plus 5, sjedi.

Naravno, nikad ništa ne kažem, samo slegnem ramenima. E, to nije dobro, jer to znači da ću kad dođem doma voditi razgovore u glavi. Tada im sve kažem, ljutim se, ponekad se čak i dignem od stola bez pozdrava.

Naravno, svjedok tome je samo Muž Suprug koji nastrada pod mojom bujicom riječi koje su namjerene nekome drugome.

E, sad, jesu to samo hormoni? Nervira li još koga kad mu se potpuno nevažni ljuti mješaju i daju, više manje, glupe savijete? Ili sam to samo ja?

Autor: Lucija Anic

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Koliki pritisak na buduće roditelje vrši okolina kad je riječ o odabiru imena?

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0