Kosa kod malih beba

Objavljeno 16.04.2014. | Dobna skupina: Prije poroda, 0-1

Čuvarkuća u suradnji s … formasana logo Neke bebe se rode sa bujnom kosom, dok drugim bebama ne naraste do prvog rođendana, pa čak i duže.

Bebama kosa naraste još u maternici, pa se tako na nekim ultrazvučnim slikama u kasnoj trudnoći može čak vidjeti kako kosa leluja oko bebine glave. Na bebi prije rodenja narastu i dlake po tijelu, koje se zovu lanugo i koje se katkad može vidjeti i na novorođenoj bebi. Nakon rođenja beba počne gubiti tu prvu kosu, pa zato često nastaje malo ćelavo mjesto na zatiljku bebine glave. Oko šestog mjeseca bebi počinje rasti nova, gusta kosa, koja je potpuno drugačije boje i građe od one prve.

Kako se ne biste zabrinuli, potpuno je normalno da bebama opada kosa tijekom prvih mjeseci života

Kako se ne biste zabrinuli, potpuno je normalno da bebama opada kosa tijekom prvih mjeseci života. Razlog opadanju su hormoni – prije rođenja beba ima visoku razinu hormona koju je primila od majke tijekom trudnoće. Nakon rođenja, razina hormona počinje opadati, uzrokujući, ulazak vlasišta u fazu odmora, što znači da postojeća kosa prestaje rasti. Tijekom novog rastućeg ciklus dolazi mlada kosa, a „stara“ opada. Glava vaše bebe neko vrijeme može izgledati šareno, s nejednako raspoređenim dijelovima, ali uskoro će nova, snažnija kosa izrasti i ispuniti čitavo vlasište.

Također, na glavi vaše bebe mogu se pojaviti goli dijelovi bez kose uzrokovani spavanjem u istom položaju ili trljanjem glave za vrijeme vožnje u autosjedalici. Kada beba počne samostalno sjediti i ti goli dijelovi će se ubrzo izjednačiti s ostatkom vlasišta. Vrlo često novonarasla kosa se bojom i teksturom razlikuje od prve kose s kojom je beba rođena tako da vaša mala crnka uskoro može postati plavuša ili brineta ili pak beba koja je rođena kao plavuša može sa osam godina postati crnka.

Za njegu bebine kose treba koristiti nježne šampone namijenjene isključivo bebama, te nikako  nemojte koristiti agresivne kozmetičke preparate za odrasle, jer je bebina kosa tanka i nije joj potrebno preveliko šamponiranje. Na tržištu postoje preparatu namijenjeni bebama, upravo za njegu tijela i kose.

Ako vaša beba intenzivno gubi kosu nakon što je navršila 6 mjeseci starosti, konzultirajte se s liječnikom, gubitak kose u toj dobi bi mogao biti znak nutritivnog ili medicinskog poremećaja. Mnoge bebe su ćelave do prvog rođendana, a ponekad čak i duže. Ipak, ako se dobro zagledate u bebino vlasište sigurno ćete moći vidjeti vrlo tanke i svijetle vlasi. Ako vašoj bebi treba više vremena za rast kose, budite strpljivi jer će se to uskoro promijeniti.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Glava vaše bebe neko vrijeme može izgledati šareno, s nejednako raspoređenim dijelovima, ali uskoro će nova, snažnija kosa izrasti i ispuniti čitavo vlasište.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing