Kozje mlijeko – za i protiv

Objavljeno 09.01.2012. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Kozje mlijeko je po svom kemijskom sastavu i fizikalnim svojstvima jako slično kravljem, ali ipak za pojedine sastojke postoje značajne razlike.

Kozje mlijeko se probavi za oko 40 minuta, dok za probavu kravljeg treba oko 2,5 sata.  Za to postoji nekoliko razloga: globule masti u kozjem mlijeku  su sitnije i bolje dispergirane (masnoća ne pluta po površini), enzimska razgradnja je brža, a samim time ubrzava se i poboljšava resorpcija. Drugi razlog su probavljiviji proteini kozjeg mlijeka, te njihova efikasnija resorpcija.  Iako su po udjelu proteina i masti ove dvije vrste mlijeka slične, upravo građa tih hranjivih molekula doprinosi razlici u svojstvima mlijeka.

Kozje mlijeko sadrži manje kolesterola (10mg/100g) u odnosu na kravlje (13mg/100g).

Posebno treba naglasiti da kozje mlijeko sadrži jako nisku razinu folne kiseline, važne za resorpciju željeza i sintezu hemoglobina, o čemu treba posebno voditi računa kod male djece.

Što se tiče vitaminsko-mineralnog sastava, treba reći da kozje mlijeko sadrži veći udio kalcija i fosfora (bitnih za mineralizaciju kostiju), kalija (održavanje razine krvnog tlaka i ispravnog rada srca), te antioksidansa selena (zaštitnik stanica s antikancerogenim svojstvima).

Posebno treba naglasiti da kozje mlijeko sadrži jako nisku razinu folne kiseline, važne za resorpciju željeza i sintezu hemoglobina, o čemu treba posebno voditi računa kod male djece.

Isto tako treba reći da ni kravlje ni kozje mlijeko ne sadrže željazo u količini dovoljnoj da se  zadovolje potrebe organizma dojenčadi i male djece.

Općenito se kod dojenčadi do godine dana starosti, osim majčina mlijeka i industrijskih mlijeka za dojenčad, ne preporučuje ni kravlje ni kozje mlijeko, kao ni napitak od soje, budući da oni svojim sastavom ne mogu zadovoljiti sve potrebe malog organizma u njegovu normalnu rastu i razvoju.

Za Bebivita tim dipl. ing. Mihela Dujmović

Autor: Bebivita Tim

5 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Kozje mlijeko sardži veći udio kalcija i fosfora (bitnih za mineralizaciju kostiju), kalija (održavanje razine krvnog tlaka i ispravnog rada srca), te antioksidansa selena (zaštitnik stanica s antikancerogenim svojstvima).

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing