Kozmetika koju treba izbjegavati tijekom trudnoće (1. dio)

Objavljeno 24.01.2012. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1

Većina žena tijekom trudnoće nastoji pozitivno promijeniti svoje loše životne navike poput ispijanja velikih količina kava, cigarete ili konzumaciju alkoholnih pića, no zabrinjavajuća je činjenica što mnoge nisu upoznate s mogućim rizicima koje nosi primjena određene kozmetike.

Trudnice trebaju voditi računa o kozmetičkim sastojcima koje stavljaju na svoju kožu trudnicama u istoj mjeri koliko vode računa o izbjegavanju ostalih štetnih navika. Ono što nanosimo na kožu vrlo često može prodrijeti njezinu barijeru i apsorbirati se sistemski, a najbolji primjer je uporaba transdermalnih flastera u hormonskoj nadomjesnoj terapiji ili pak nikotinski flasteri prilikom odvikavanja od pušenja. Naravno da ne mogu sve molekule prodrijeti u kožu, međutim za neke postoji veliki rizik da će ne samo senzibilizirati kožu trudnice, nego može imati i vrlo rizične posljedice po nerođeno dijete, kao što je slučaj kod krema koje sadrže retinoide.

Nažalost, čak se i u današnje vrijeme mogu naći kozmetički proizvodi (pogotovo make-up), koji sadrži nedozvoljene količine navedenih metala i nisu zdravstveno ispravni

Također se na europskoj razini uvelike raspravlja o potencijalnoj štetnosti mnogih kozmetičkih sastojaka, posebice kod rizičnih skupina kao što su trudnice i mala djeca, a tu svakako spadaju neki od konzervansa poput onih koji oslobađaju formaldehid, potom sastojaka koji utječu na bolje teksture kozmetičkih proizvoda (ftalati), bisfenol A, parabeni … Nažalost, još uvijek postoje mnoga oprečna mišljenja o njihovo potencijalnoj štetnosti, ali se većina zemalja preventivno odlučuje ograničiti njihovu uporabu ili navesti posebna upozorenja na deklaracijama. Kozmetika koja sadrži određena eterična ulja se mora izbjegavati, a jedina prava preporuka je uvijek se posavjetovati sa zdravstvenim djelatnikom oko odabira onih eteričnih ulja koja su eventualno dozvoljena za primjenu i tijekom trudnoće, kao što je prava lavanda, rimska ili njemačka kamilica  i dr.

Stoljećima unatrag je u povijesti zabilježeno kako su žene bile izložene trovanjima zbog kozmetičkih pripravaka koji su sadržavali teške metale (poput olova, živinih soli, arsena i dr.), najčešće u posebnim „pomadama“ za izbjeljivanje tj. posvjetljivanje kože. Nažalost, čak se i u današnje vrijeme mogu naći kozmetički proizvodi (pogotovo make-up), koji sadrži nedozvoljene količine navedenih metala i nisu zdravstveno ispravni.

Najjednostavnije je zapamtiti - što su preparati deklarirani da imaju potentniji i ciljaniji učinak (npr. za dubinsku kemijsku eksfolijaciju, za dubinsku terapiju akni, za značajno smanjenje dubokih bora i sl.), puno je veća vjerojatnost da ćete morati pripaziti

Obzirom da neki kozmetički sastojci ipak mogu prodrijeti u krvotok topičkom primjenom, najbolje je biti upoznat s onima za koje postoji najveći rizik. Najjednostavnije je zapamtiti - što su preparati deklarirani da imaju potentniji i ciljaniji učinak (npr. za dubinsku kemijsku eksfolijaciju, za dubinsku terapiju akni, za značajno smanjenje dubokih bora i sl.), puno je veća vjerojatnost da ćete morati pripaziti s njihovom primjenom jer se u takvom proizvodu uglavnom nalaze sastojci snažnijeg učinka, u višoj koncentraciji ili s povećanom mogućnošću penetracije u kožu. Kako se naš organizam priprema za porođaj pod utjecajem hormona, tako je i koža podložna određenim promjenama, pa mnoge trudnice imaju iskustva s hiperpigmentacijama na području abdomena, melazmama na licu (kloazme u trudnoći), aknama, ili strijama uslijed nedovoljne elastičnosti kože. Takva problematika zahtijeva ipak pomni odabir sastojaka koji se mogu koristiti tijekom trudnoće.

Ako dojite, nije naodmet pridržavati se istih pravila i izbjegavanja određenih kozmetičkih sastojaka sve do prestanka dojenja. 

Autor: Anita Galić

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

4

Dobro je organičiti korištenje kozmetičkih preparata s opasnim ili potencijalno opasnim sastojcima sve do prestanka dojenja.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing