Kozmetika koju treba izbjegavati tijekom trudnoće - benzoil peroksid

Objavljeno 26.01.2012. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1

Benzoil peroksid je sastojak u brojnim kremama protiv akni. Prije korištenja takvih preparata, razgovarajte s liječnikom.

Veliki broj žena se tijekom trudnoće susreće s problemom akni, koje su potaknute hormonalnim oscilacijama, stoga im je važno pronaći preparat koji će biti prikladan za poboljšanje stanja kože. Benzoil peroksid je sastojak koji ima antibakterijski i keratolitički učinak, te otpuštanjem kisika na površini kože sprječava razmnožavanje Propionbacterium acnes, koje potiču upalni proces kod nastanka akni. Iz tog razloga se vrlo često koristi u mnogim pripravcima za akne, od sredstva za čišćenje do krema i losiona.

Najčešće nuspojave vezane uz benzoil peroksid su uglavnom pojačana suhoća i ljuskavost kože, koja se može pogoršati u kombinacijama s drugim sastojcima kao što su retinoidi ili hidroksi-kiseline. Kozmetički proizvođači ne žele riskirati i savjetuju ženama koje su trudne da ga ne koriste osim ako ga liječnik ne smatra neophodnim u terapiji.

Jednako tako ne savjetuje i tijekom dojenja jer su otkriveni njegovi tragovi u mlijeku. Drugo mišljenje je da se on ipak može koristiti tijekom trudnoće jer nisu zabilježene ozbiljnije nuspojave u literaturi, no preporučljivo je uvijek konzultirati zdravstvenog stručnjaka.

Autor: Anita Galić

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

2

Iako se ne spominju ozbiljnije nus-pojave, prije korištenja preparata koji sadrže benzoil peroksid razgovarajte s liječnikom.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing